Business Internaţional

Cum va arăta lumea peste 100 de ani

Cum va arăta lumea peste 100 de ani

Autor: Octavian Calei

02.02.2014, 15:08 7192

Ignacio Palacios-Huerta, profesor la London School of Economics, a editat o carte despre cum va arăta lumea peste un secol împreună cu mai mulţi specialişti în economie, dintre care trei laureaţi ai premiului Nobel, scrie Financial Times.

Editorul cărţii „In 100 Years” (Peste 100 de ani – n.red.) scrie în introducere că economiştii au cea mai profundă cunoaştere a legilor de guvernare umane, ei fiind cei care au reflectat la acestea cu cele mai bune metode.

Economiştii prevăd peste un secol o speranţă medie de viaţă de 100 de ani, chiar şi în ţările mai sărace, care fac progrese rapide în domeniul sănătăţii. Angus Deaton, profesor de la Princeton, crede că bolile canceroase vor putea fi tratate cu succes iar sănătatea se va îmbunătăţi la nivel global din simplul motiv că oamenii vor acest lucru şi sunt pregătiţi să plătească oricât pentru inovaţie.

Părinţii vor putea manipula genele copiilor, consideră Alvin Roth, laureat al premiului Nobel în 2012. Astfel de metode, scrie el, ar putea fi considerate parte a procesului de educare. Oamenii vor deveni mai eficienţi datorită unor medicamente care le vor creşte puterea de concentrare, memoria şi inteligenţa. Speranţa de viaţă mai mare şi scăderea duratei de educare a copiilor ar putea permite oamenilor să îşi schimbe partenerii de viaţă de mai multe ori, determinând apariţia unor noi forme de poligamie.

De asemenea, longevitatea va afecta şi cariera, care va însemna o perioadă de 30 de ani muncă intensă urmată de mai mulţi ani de lucru cu solicitări mai reduse, scrie Andreu Mas-Collel de la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona.

Roboţii vor schimba domeniul muncii. Robert M. Solow, laureat al premiului Nobel din 1987 în economie, este de părere că vom „trăi coşmarul unei economii în care roboţii se vor ocupa de toată producţia, inclusiv de producţia de roboţi”. Joburile rămase vor fi mult mai interesante pentru că majoritatea vor fi automatizate.

În acelaşi timp, existenţa roboţilor vor face ca omenirea să devină mai educată. Cererea pentru educaţie din ţările bogate a început deja să crească puternic. Oamenii îşi vor dezvolta mai mult abilităţile emoţionale pentru că acesta va fi domeniul în care vor putea depăşi roboţii.

Interacţiunile faţă în faţă dintre oameni vor continua să-şi piardă relevanţa, mai notează Roth. Ca şi consecinţă, trendul urbanizării din ultimul secol ar putea fi inversat. Peste 100 de ani, densitatea de locuitori va fi mai mică.

Schimbările climatice vor face posibil ca Siberia sau nordul Canadei să fie locuite de oameni. Economiştii nu prevăd încercări semnificative ale omenirii de a preveni schimbările climatice. Oamenii vor încerca să se ocupe de situaţii numai după ce acestea vor începe să le afecteze vieţile, scrie Martin Weitzman de la Universitatea Harvard. Ţările afectate de încălzirea globală vor alege o soluţie ieftină dar cu consecinţe complet neintenţionate: vor arunca în stratosferă particule care vor bloca o parte din razele solare pentru a răci planeta.

Peste 100 de ani, salariile vor fi mult mai mari peste tot în lume, spun economiştii. Cei mai săraci oameni vor avea un nivel de trai asemănător americanilor de clasă medie. Pentru naţiunile mai dezvoltate, salariile vor conta mai puţin. Majoritatea autorilor cărţii „In 100 Years” nu se îngrijorează atât de mult de nivelul veniturilor cât o fac în dreptul inegalităţii, care în era roboţilor s-ar putea adânci şi mai profund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO