Business Internaţional

Cum văd cele mai titrate reviste criza din UE: „Este durerea de cap a lumii“ sau „mai rău decât Wall Street“

Cum văd cele mai titrate reviste criza din UE: „Este durerea de cap a lumii“ sau „mai rău decât Wall Street“
06.07.2010, 23:25 33

Trei dintre cele mai consacrate reviste din lume - Time,Newsweek şi Bloomberg Businessweek - dezbat în cele mai recenteediţii problema economiei europene, puternic zdruncinată de crizadatoriilor ce a debutat în Grecia.

Time cataloghează Europa ca fiind "Continentul pierdut",metaforă ce aduce aminte de "Deceniul pierdut" al Japoniei, care aclătinat din temelii economia japoneză. Pe de altă parte, Newsweekîi critică pe liderii europeni care pun problemele actuale aleeconomiei de pe Bătrânul Continent pe seama Statelor Unite, revistaaccentuând faptul că cea mai mare parte a dezechilibrelor îşi auoriginea la nivel autohton şi nu trebuie externalizate.

"Secretul murdar al Europei este că sectorul său bancar este maibolnav chiar decât cel de pe Wall Street", titrează Newsweek,avertizând totodată că dacă Europa va cădea în dizgraţie, existămari şanse ca turbulenţele să afecteze, ca într-un joc de domino,şi sistemul bancar american, puternic interconectat cu celeuropean.

Revista Time subliniază faptul că Europa este "durerea de cap" aţărilor care încearcă să iasă din cea mai severă criză economică dedupă al Doilea Război Mondial, nu numai prin faptul că nu reuşeştesă aibă acelaşi ritm de creştere cu restul economiilor (FMIestimează că zona euro va consemna un avans economic de 1% anulacesta, de trei ori mai mic decât prognoza pentru Statele Unite),ci şi prin faptul că se confruntă cu provocări pe termen lung.

Rezolvarea problemelor care macină Europa este o problemăstringentă pentru toţi, fie că locuiesc sau nu în ţările de peacest continent. Time arată că până acum ţările europene au răspunsproblemelor cauzate de criză prin măsuri de reducere a deficituluibugetar, însă sugerează că acestea ar trebui să îşi direcţionezeeforturile către reformarea pieţei muncii, în condiţiile în carerata şomajului din zona euro a atins deja proporţii îngrijorătoare:10,1%, potrivit Eurostat.

Similar, Bloomberg Businessweek îl citează pe Paul Krugman,laureatul Premiului Nobel pentru economie, care afirmă că şomajulîn creştere este miezul problemei în Europa.

Krugman explică, de asemenea, că dacă ţările G20 îşi vorrespecta angajamentele asumate în cadrul celui mai recent summit,de a reduce cheltuielile bugetare, întreaga economie mondială riscăsă intre într-o "a treia depresiune".

Pe de altă parte, Newsweek explică faptul că problemele princare trece Europa erau perfect previzibile, după ce sectoarelebancare din Irlanda şi Islanda s-au prăbuşit în 2008, dovedind căEuropa nu este infailibilă. Băncile "zombie" de pe BătrânulContinent, care spre deosebire de cele americane au păstrat mereudiscreţia cu privire la operaţiunile lor, stau, de asemenea, labaza problemelor care afectează acum ţările europene.

Unul dintre principalele motive pentru care Europa repetăgreşelile crizei din 2008 sunt legate de faptul că nicio ţară dinzona euro nu a fost complet sinceră cu privire la lacunelesistemului financiar european.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO