Business Internaţional

Cum vede controversatul arhitect al programului neortodox de revenire economică a Ungariei viitorul băncii centrale

Cum vede controversatul arhitect al programului neortodox de revenire economică a Ungariei viitorul băncii centrale

Foto: AFP

Autor: Andreea Anghel

06.02.2013, 00:02 549

Banca centrală nu trebuie sub nicio formă să finanţeze deficitul bugetar prin printare de bani, dar trebuie să furnizeze lichiditate băncilor comerciale pentru a stimula economia, a explicat ministrul ungar al economiei Gyorgy Matolcsy, arhitectul programului "neortodox" de relansare lansat de guvernul Ungariei. Matolcsy va fi, probabil, următorul guvernator al băncii naţionale a Ungariei.

Într-un interviu acordat The Wall Street Journal ministrul a explicat măsurile luate de guvern şi a oferit recomandări cu privire la noua abordare strategică pe care con­ducerea băncii centrale ar trebui s-o adopte în viitorul apropiat.

Astfel, Matolcsy consideră că banca centrală poate folosi măsuri de politică monetară mult mai creative, care să sti­muleze creşterea economică fără a afecta stabilitatea financiară sau inflaţia.

"Există loc de manevră pentru a accelera creşterea economică", a spus ministrul, accentuând ideea că banca centrală trebuie să fie precaută în luarea decizilor având în vedere datoria externă a Ungariei şi volatilitatea pieţelor.

Premierul Viktor Orban va numi curând un nou guvernator al băncii centrale, iar Matolcsy, un apropiat al lui Orban, este văzut ca fiind candidatul cu cele mai multe şanse. Însă cum Orban şi guvernul său au atacat constant deciziile băncii centrale şi pe actualul guvernator Andras Simor, mer­gând până într-acolo încât au înlocuit o parte din membrii consiliului care stabileşte politica monetară, investitorii străini, orga­nismele europene şi creditorii internaţionali îşi îndreaptă acum atenţia asupra indepen­denţei băncii.

Gyorgy Matolcsy neagă primirea vreu­nei oferte din partea partidului său pentru postul de guvernator. Temerile cu privire la relaxarea agresivă a politicii monetare în cazul preluării conducerii instituţiei de către Matolcsy s-au transpus în devalorizarea forintului, spun analiştii. Guvernul acuză însă speculatorii pentru declinul monedei.

"Banca centrală nu trebuie sub nicio formă să finanţeze deficitul bugetar ungar prin printare de bani, dar trebuie să furnizeze lichiditate băncilor comerciale", este recomandarea pe care ministrul o face băncii centrale. El susţine, ca şi Orban, ideea unui parteneriat strategic între noua con­ducere a băncii centrale şi guvern, adău­gând că este "nevoie urgentă de schimbarea stra­tegiei privind creşterea economiei", în contextul creşterii deficitului bugetar din ultimii ani.

Guvernul Orban, instalat din 2010, a criticat banca centrală pentru că nu a luat măsurile necesare pentru susţinerea creşterii economice. De cealaltă parte, oficialii băncii centrale au criticat guvernul pentru politicile de moment care nu încurajează creşterea sustenabilă. Simor a avertizat că schimbările legislative propuse de guvernul Orban ameninţă independenţa băncii. Subiectul a intrat în atenţia oficialilor UE şi FMI, care au intervenit pentru a apăra autonomia instituţiei.

"Banca centrală va fi absolut inde­pen­dentă pe viitor", iar stabilitatea pre­ţurilor va trebui să rămână scopul ei principal, a asigurat Matolcsy.

Începând cu august 2012, banca a redus de mai multe ori dobânzile, cu toate că guvernatorul şi alţi doi membri ai consiliului monetar s-au opus. Potrivit noii legi de funcţio­nare a instituţiei, membri ai guver­nului pot participa la reuniunile consiliului monetar, ceea ce oferă guvernului posibili­tatea de a influenţa din interior deciziile acestuia.

"Banca centrală îşi poate orienta injecţiile de capital către băncile comerciale cu scopul încurajării acestora să împrumute IMM-urile şi afacerile orientate pe export, care au avut de suferit în urma lipsei surselor de finanţare", recomandă Matolcsy, care subliniază că simpla injecţie de lichiditate în sistemul bancar ar fi "o mare greşeală".

Pentru toate măsurile pe care le ia, banca centrală trebuie să acţioneze "pas cu pas, foarte încet şi precaut", afirmă minstrul economiei, menţionând că "banca centrală trebuie să fie mult mai rezervată în luarea deciziilor decât guvernul".

El a adăugat că menţinerea stabilităţii monedei naţionale constituie o altă preocupare principală a băncii. "Avem nevoie de îmbunătăţirea mediului de afaceri. Trebuie să câştigăm încrederea şi pentru acest lucru avem nevoie de măsuri care să sporească încrederea investitorilor în economia Ungariei", a adăugat Matolcy.

El a amintit succesul guvernului Orban cu privire la reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB, nivel cerut de UE, şi a precizat că deficitul pe 2012 va fi de aproximativ 2,7% din PIB, iar în anul 2013 indicatorul se va menţine la acelaşi nivel.

Reprezentanţii UE şi FMI s-au arătat rezervaţi cu privire la modul în care Ungaria a reuşit să atingă nivelul cerut pentru deficitul bugetar, deoarece guvernul ungar s-a bazat pe măsuri de scurtă durată, precum suprataxarea băncilor şi alte taxe speciale pentru sectoarele dominate de companii multinaţionale.

Gyorgy Matolcsy a răspuns acestor critici spunând că guvernul a implementat schimbări structurale pe termen lung. De asemenea, executivul a susţinut reducerea taxelor pentru băncile care oferă împrumuturi IMM-urilor cu scopul deschiderii liniilor de creditare pentru susţinerea economiei.

Economia Ungariei s-a contractat în primele nouă luni ale anului trecut. Datele ultimului trimestru sunt aşteptate să arate noi scăderi. În acest an, economiştii se aşteaptă la stagnarea creşterii economice.

Gyorgy Matolcsy

  • S-a născut în 18 iulie 1955 în Budapesta.

  • Este ministrul economiei din 29 mai 2010.

  • În 1977 a absolvit Facultatea Industrială din cadrul Universităţii de Economie din Budapesta, "Karl Marx".

  • În 1981 şi-a luat diploma de doctor în economie.

  • În 1990 a fost pentru o perioadă scurtă consilierul pe probleme economice al premierului Jozsef Antall, secretar de stat pe probleme politice la biroul premierului şi secretarul Cabinetului de Economie şi Politici Economice.

  • În perioada 1991-1994 a fost reprezentantul guvernului în consiliul de administraţie al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. După ce s-a întors în ţară, a devenit parlamentar alături de alţi experţi economici ai actualului partid de guvernământ Fidesz.

  • În 2000 devine ministrul economiei pe o perioadă de 2 ani. În 2003 se alătură Fidesz.

  • Din 29 mai 2010 devine ministrul economiei în al doilea cabinet Orban.

  • În 2011 presa scria că Matolcsy va părăsi postul de ministru după încheierea negocierilor guvernului de la Budapestea cu FMI în urma criticilor aduse de el Fondului. "Suntem într-o relaţie de familie cu FMI. Suntem acţionari la FMI, aşa că instituţia nu este comandantul nostru", a spus Matolcsy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO