Business Internaţional

Curtea de Prima Instanta a UE a decis reducerea amenzii DaimlerChrysler

16.09.2005, 19:30 21

Curtea de Prima Instanta, una dintre principalele institutii juridice ale Uniunii Europene, a hotarat ieri sa reduca amenda producatorului de autovehicule DaimlerChrysler, acuzat de Comisia Europeana de blocarea concurentei, de la 72 milioane euro la 9,8 milioane euro.

"Curtea confirma totusi ca DaimlerChrysler a participat, prin intermediul filialei din Belgia, impreuna cu o serie de dealeri belgieni, la realizarea unei intelegeri prin care nivelul preturilor a fost mentinut la un anumit nivel", a informat institutia europeana.

Potrivit purtatorului de cuvant al DaimlerChrysler, compania analizeaza posibilitatea inaintarii unui apel chiar impotriva nivelului diminuat al amenzii. "Acuzatiile sunt nefondate. Nu a existat nici un fel de obstructionare a competitiei", a precizat reprezentantul producatorului auto.

In 2001, Comisia Europeana a decis ca DaimlerChrysler trebuie sa plateasca o amenda in valoare de 72 mil. euro pentru modul in care au fost vandute automobilele Mercedes-Benz, insa compania germana a facut apel.

Executivul european are la dispozitie doua luni pentru a decide daca va face apel la decizia Curtii de Prima Instanta.

Acesta nu este insa primul caz in care instanta adopta hotarari contrare celor ale Comisiei Europene privind modul in care sunt comercializate automobilele pe piata germana. In cursul acestei luni va fi audiat apelul executivului european privind o decizie judecatoreasca legata de activitatea Volkswagen.

Procurorii americani au demarat si ei o ancheta in urma acuzatiilor de mita ce planeaza asupra diviziei Mercedes, producatorului de automobile DaimlerChrysler. Staff-ul Mercedes a fost acuzat ca a oferit mite oficialilor din cel putin 12 tari si ca directorii sai executivi ar fi constienti de aceasta practica. Conform unor persoane implicate, citate de Wall Street Journal, ancheta Departamentului de Justitie al SUA reprezinta extinderea unei investigatii civile demarate anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO