Business Internaţional

Cutremurul din China a scos la iveala un sector al asigurarilor la pamant

19.05.2008, 19:16 13

Cel mai puternic cutremur inregistrat in China dupa 1950 a aratat cat de subdezvoltat este sistemul national de asigurari, considerat a fi cu cateva decenii in urma, scrie Bloomberg.
Numai 5% din pagubele materiale inregistrate in urma seismului care a lovit saptamana trecuta regiunea Sichuan sunt acoperite de politele de asigurare, potrivit unui raport al Comisiei de Reglementare a Asigurarilor de la Beijing. Si asta in conditiile in care pagubele se ridica la peste 20 mld. dolari (12,9 mld. euro). Prin comparatie, aproape jumatate din pagubele create de uraganul Katrina care a lovit statul american New Orleans in 2005 au fost acoperite de politele de asigurare emise fie de companiile private, fie de guvernul federal.
"Cutremurul a aratat cat de putin au patruns companiile de asigurare in zona rurala a Chinei", spune Zhang Ling, de la ICBC Credit Suisse Asset Management din Beijing. "Dupa aceasta catastrofa va trebui intensificate eforturile - atat ale companiilor de asigurare, cat si ale autoritatilor - de a patrunde in aceste zone". China Life Insurance si Ping An, cei mai mari asiguratori de pe piata locala, fac eforturi de a-si extinde operatiunile pe intreg teritoriul Chinei, unde doar 4% din cei 1,3 miliarde de locuitori au incheiat un contract de asigurare, conform datelor KPMG International.
De partea cealalta, in Statele Unite, 77% dintre locuitorii tarii au incheiat un astfel de contract.
Seismul, cu o magnitudine de 7,9 pe scara Richter, a ucis peste 32.000 de persoane, provocand pagube materiale in 44 de districte ale regiunii Sichuan si afectand in mod direct peste jumatate din populatia de 20 milioane de locuitori a regiunii. "Daca un dezastru de asemenea proportii ar avea loc in Europa sau Statele Unite, situatia ar fi cu totul diferita", a declarat Michael Spranger, analist la Munich Re, cel de-al doilea mare asigurator la nivel mondial. Si asta in conditiile in care rata de acoperire a pagubelor provocate de astfel de evenimente este mult mai mare in aceste regiuni, a adaugat el. De asemenea, cutremurul Niigata, produs in Japonia in iulie anul trecut, a provocat pagube de 3 mld. dolari, dintre care doar 10% au fost acoperite de politele de asigurare.
Seismul de saptamana trecuta vine la mai putin de patru luni dupa ce China s-a confrunat cu puternice furtuni de zapada, care au condus la evacuarea a peste un milion de oameni si avarierea a cel putin un milion de cladiri.
Astfel de evenimente ii va determina cel mai probabil pe asiguratorii locali sa forteze si mai mult patrunderea in zonele rurale, avand in vedere si rezultatele financiare dezastruoase ale acestora.
Profitul net al China Life s-a prabusit cu 61% in primul trimestru, in timp ce Ping An a inregistrat cel mai slab ritm de crestere de la oferta publica initiala din 2004 incoace. Titlurile China Life au coborat anul acesta cu 19% pe Bursa din Hong Kong. In acelasi timp Ping An a pierdut 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO