Business Internaţional

Daca ia Mark&Spencer, Philip Green ar putea avea probleme cu autoritatile

03.06.2004, 00:00 15



Philip Green, miliardarul proprietar al unor companii din sectorul modei si de retail, printre care si Dorothy Perkins, ar putea fi nevoit sa scoata la vanzare magazinele Bhs Ltd daca vrea sa cumpere compania Marks&Spencer, pentru a evita o ancheta oficiala, au anuntat o serie de analisti, printre care si presedintele Richard Hyman al Verdict Research, citati de Bloomberg News.



Pe data de 27 mai, Green a anuntat ca ar putea lansa o oferta pentru achizitionarea celui mai mare retailer din domeniul articolelor de vestimentatie din Marea Britanie. In aceeasi zi, Rupert Trotter, din cadrul ISIS Asset Management din Londra, anunta in cadrul unui interviu ca pretul s-ar putea ridica pana la 4 lire sterline pe actiune, sau 9 miliarde de lire sterline (16,5 miliarde de dolari). Valoarea actiunilor Marks&Spencer crescuse marti pana la 365,5 pence, astfel valoarea companiei fiind de 8,25 miliarde de lire sterline.



Bhs si Arcadia Group Ltd, controlate de Green, detin aproape 13% din piata britanica de articole de vestimentatie pentru femei, a declarat Hyman, a carui firma de consultanta colaboreaza cu peste 300 de retaileri din Marea Britanie. Aceasta cota, combinata cu cele 13,5% ale Marks&Spencer, ar face ca Green sa depaseasca pragul de 25% ce poate fi detinut de o companie, ceea ce ar putea declansa o ancheta a Office of Fair Trading (OFT) al Marii Britanii, a declarat Hyman.



"Trei dintre principalii cinci mari retaileri ai tarii s-ar afla sub controlul unei singure persoane", a declarat Richard Perks, analist in cadrul Mintel Retail Intelligence. "Nu cred ca acest lucru ar fi pe placul OFT".



OFT poate investiga orice tranzactie ce ridica probleme legate de competitie. Cercetarile pot dura in jur de 24 de saptamani, a declarat Julia Smith, purtatoare de cuvant a OFT. Aceasta a refuzat sa comenteze pe marginea cazului Marks&Spencer.



Luni, Marks&Spencer a numit in pozitia de director executiv pe Stuart Rose, cat si un presedinte interimar. Roger Holmes, fostul CEO, cat si presedintele companiei, Luc Vandevelde, se vor retrage.



O serie de analisti au declarat ca aceste schimbari de management indica intentia companiei Marks&Spencer de a opune rezistenta ofertei de preluare depuse de Green. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO