Business Internaţional

Daca se agraveaza, criza fiscala ar putea costa Europa 600 de miliarde de euro

Daca se agraveaza, criza fiscala ar putea costa Europa 600 de miliarde de euro
29.04.2010, 23:01 20

Statele din zona euro ar putea fi nevoite sa injecteze 600 mld.euro prin intermediul unor ajutoare sau achizitii de obligatiuniguvernamentale daca vor sa iasa din criza fiscala care ameninta sacontagieze o serie de alte tari de pe continent, au avertizateconomistii bancilor JPMorgan Chase si Royal Bank of Scotland,scrie Bloomberg.

Dupa ce agentia de evaluare financiara Standard & Poor's aluat la rand Grecia, Spania si Portugalia, retrogradandu-leratingurile si creand agitatie pe pietele din intreaga lume, apeles-au mai calmat, iar randamentele obligatiunilor pe zece ani emisede aceste state au inceput sa mai scada, cu o singura exceptie:Portugalia. Una din principalele "victime" ale turbulentelor de pepietele sud-europene a fost moneda euro, care s-a depreciat inultimele zile pana la cele mai mici niveluri din ultimul an inraport cu dolarul american. Ieri, moneda a reusit insa sa seaprecieze usor cu 0,1%, pana la o cotatie de 1,3232 dolari.

FMI: Grecia are nevoie de 120 de miliarde deeuro

In conditiile in care problemele Greciei s-au propagat deja pe oserie de piete din sudul continentului, economistii fac presiuniasupra oficialilor europeni sa vina cu masuri extraordinare pentrua calma situatia.

Chiar si seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, prezent la oreuniune de urgenta organizata la Berlin, a precizat ca ajutoruldestinat Greciei ar putea ajunge la 120 mld. euro in urmatorii treiani, aproape triplu fata de "oferta" actuala a institutieiinternationale si a Uniunii Europene, scrie The Wall StreetJournal. "Trebuie sa actionam rapid si in forta", pentru ca zonaeuro se afla in pericol, a avertizat Strauss-Kahn.

Spania, luata si ea in colimator

Retrogradarea ratingului Spaniei pentru creditele pe termen lungde catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's aluat prin surprindere pietele financiare din nou, insa oficialii dela Madrid au dat asigurari ca Spania nu va avea probleme in ceea cepriveste rambursarea unor obligatiuni in valoare de 16,2 mld. euro,scadente in iulie, si nici nu va cere ajutor din partea UniuniiEuropene, potrivit viceministrului spaniol de finante José ManuelCampa. Mai mult, el a spus ca revizuirea ratingului nu va afectaplanurile Spaniei privind contractarea de noi imprumuturi in2010.

Spania, spre deosebire de Grecia si Portugalia, reprezinta unmembru extrem de mare al zonei euro si izbucnirea unei crizefiscale in aceasta tara ar testa puternic capacitatea Uniunii de atine piept unei asemenea situatii. Nouriel Roubini, profesorul dela Universitatea din New York care a anticipat criza declansata in2008, a afirmat ca situatia fiscala a Greciei este un semnal dealarma pentru multe alte tari, de la Statele Unite la Japonia siMarea Britanie.

Printre masurile la care Europa ar putea apela pentru a maicalma spiritele se numara si garantarea obligatiunilor de catreguverne, dar si decizia Bancii Centrale Europene de a accepta cagarantii si obligatiuni guvernamentale cu rating mai redus sauacordarea de imprumuturi nelimitate catre banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO