Business Internaţional

DaimlerChrysler a vandut 7,5% din Airbus

12.02.2007, 18:43 8

Compania DaimlerChrysler a vandut o treime din pachetul de actiuni pe care il detine la compania European Aeronautic Defence & Space (EADS), grup care detine producatorul de avioane Airbus, pentru suma de 1,5 miliarde de euro, in scopul strangeri de fonduri necesare reorganizarii diviziei Chrysler, scrie Bloomberg.
Compania de autoturisme a vandut 7,5% din compania EADS, producator de rachete si avioane militare, si a pastrat o participatie de 15% din totalul actiunilor, au declarat reprezentantii companiei DaimlerChrysler cu sediul la Stuttgart. Cumparatorii, institutii si banci din Germania, au fost indemnati de guvernul german sa incheie tranzactia.
"Intentionam sa ne concentram asupra activitatilor de baza", a declarat Thomas Froehlich, purtator de cuvant la compania DaimlerChrysler. "Este o miscare strategica si nu un demers financiar."
Analistii estimeaza ca DaimlerChrysler, al cincilea mare producator de autoturisme la nivel mondial, va anunta un profit in scadere, in conditiile in care modelele Chrysler au pierdut din cota de piata detinuta in America in beneficiul modelelor cu un consum redus de combustibil al celor de la Toyota.
"Este o chestiune de readaptare", a declarat Phillipe Houchois, analist la compania J.P. Morgan din Londra. "Cei de la DaimlerChrysler s-au concentrat de-a lungul timpului asupra activitatilor legate de autoturisme si intentionau sa renunte la actiunile EADS cu mult timp in urma", a explicat Houchois.
Actiunile Daimler Chrysler au castigat 1,55 de euro, crescand cu 3,2%, pana la valoarea de 49,55 euro, in timp ce actiunile EADS au scazut cu 41 de centi sau 1,6%, pana la valoarea de 24,87 euro la bursa de la Paris.
Cel mai probabil, compania germana de autoturisme va raporta pe 14 februarie o scadere a profitului net pentru ultimul semestru al 2006, de la 966 mil. euro la 726 mil. euro, potrivit estimarilor facute de 14 analisti.
Directorul executiv al companiei, Dieter Zetsche, ar putea anunta de asemenea un plan de crestere a vanzarilor, dar si de reducere a costurilor.
Vanzarea actiunilor vine in contextul in care compania Airbus va raporta un prim esec cauzat de intarzierea lansarii modelului A380. Compania EADS a declarat ca va avea pierderi operationale in valoare de 4,8 miliarde de euro in intervalul 2006-2010, din cauza cresterii costurilor la modelul A380 si a penalizarilor achitate clientilor.
Compania DaimlerChrysler a plasat cei 22,5% din actiunile EADS in cadrul unei noi companii, unde consiliul investitorilor va detine o treime din actiuni.
Investitorii din sectorul privat, precum companiile Alianz, Commerzbank, Credit Suisse, Deutsche Bank si Goldman Sachs, vor detine 10% din actiunile care vor apartine noii companii, la fel si companiile Morgan Stanley si Sal. Oppenheim care vor achizitiona cate 5 procente.
"Motivul cheie este de natura politica", a declarat Konrad Becker, analist la Merck Finck din M?nchen. "Evident ca vor obtine si profit din aceasta afacere."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO