Business Internaţional

Datoria externa totala a Ucrainei a ajuns la 95% din PIB

18.03.2010, 23:04 1297

Datoria externa bruta a Ucrainei, atat publica, cat si privata,a ajuns la 93,5% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivitvicepremierului ucrainean Serghi Tigipko, scrie Kyiv Post.

Un asemenea nivel al indicatorului este critic pentru tarileaflate in tranzitie catre economia de piata, precum Ucraina, adeclarat secretarul de presa al vicepremierului, VitaliLukianenko.

Avand in vedere ca PIB-ul nominal al Ucrainei a fost in 2009 de912,563 mld. grivne (83 mld. euro), datoria externa a tarii seridica in prezent la putin peste 850 mld. grivne (77 mld.euro).

Lukianenko a adaugat ca Ucraina trebuie sa plateasca in aprilieobligatii financiare de circa 6 mld. grivne (550 mil. euro), inconditiile in care veniturile la buget pentru aceeasi perioada suntestimate la 12 mld. grivne (1,1 mld. euro).

El a mai spus ca in ciuda faptului ca statul trebuie saplateasca o datorie impresionanta, guvernul de la Kiev va majoraanul acesta salariul minim la 888 de grivne (80,7 euro).

La sfarsitul lunii trecute, ministerul ucrainean de finante aanuntat ca datoria publica a tarii se situeaza la 32,9% dinPIB.

Ucraina intentioneaza sa se intoarca pe pietele de capitalexterne, dupa ce Fondul Monetar International a indicat ca ar putearelua transele din imprumutul catre Kiev.

Vicepremierul ucrainean s-a angajat sa ia masuri astfel incatdeficitul bugetar sa scada sub nivelul actual, de 11,5% dinPIB.

Datoria externa a Romaniei, atat a statului cat si a sectoruluiprivat, se situa la sfarsitul lui ianuarie la peste 77 mld. euro,adica circa 56% din PIB, in timp ce in cazul Bulgariei indicatorula urcat in decembrie 2009 la 37,6 mld. euro, adica aproximativ 114%din PIB, conform calculelor ZF pe baza PIB-ului nominal pe 2009estimat de FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO