Business Internaţional

Davos: Profeţiile elitei nu se îndeplinesc întotdeauna

Davos: Profeţiile elitei nu se îndeplinesc întotdeauna

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

24.01.2013, 00:05 1821

Un exemplu este Joseph Cohen, un analist veteran al băncii americane Goldman Sachs. El anunţa la Davos în 2000, an de boom al sectorului de tehnologie, că se aşteaptă la o un an foarte bun pentru acţiuni, cu indicele S&P 500 în creştere cu 10%. Indicele a evoluat exact invers, pierzând 9% din valoare în acel an, urmat de încă doi de declin care au adus o scădere cumulată de 34%.

Anterior, la Davos 2008, cu opt luni înainte de prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers - factorul declanşator al crizei economice mondiale, Fred Bergsten, director la Institutul de Economie Internaţională Peter G. Peterson din Washington, spunea despre starea economiei: "Este inimaginabil, repet, inimaginabil, că se va ajunge la o recesiune globală".

Bill Gates, fondatorul Micro­soft şi celebru filantrop care, cu ocazia unui pelerinaj de acum o decadă la Davos, a făcut mai multe predicţii ajunse ce­le­bre, întrebat despre cum vede viitorul Google, a mi­nimizat şansele de reuşită ale afacerii.

"Aceşti tipi de la Google, vor să fie miliardari şi staruri rock şi să meargă la conferinţe şi toa­te cele. Să vedem dacă vor mai vrea să conducă afacerea pes­te doi sau trei ani", a spus Gates.

În anul următor, a înfăţişat o ima­gine de vis a lumii ciber­netice: "În doi ani, problema spamului va fi rezolvată".

Predicţiile mai generale despre economie au atins mai mult decorul decât ţinta.

În 2011, înainte de ceea ce s-a trans­format într-o profundă criză economică în Europa care a ameninţat chiar existenţa zonei euro, Christine Lagarde, pe atunci minis­tru francez al fi­nanţelor, declara: "Cred că zo­na euro a scăpat. Să nu pariem con­tra Europei şi contra zonei euro". Dar cei care au făcut exact opusul au câştigat o ave­re, notează NYT.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO