Business Internaţional

De Beers si Alrosa, aproape de o intelegere

09.11.2004, 00:00 32



De Beers si Alrosa, cei doi mari producatori de diamante din lume, sunt foarte aproape de incheierea unei intelegeri cu Comisia Europeana, care va limita cantitatea de diamante pe care Alrosa, companie de stat care detine monopolul in Rusia, o poate vinde lui De Beers, relateaza Financial Times. Intelegerea, care va pune capat investigatiei comisiei antitrust de la Bruxelles, vine intr-un moment crucial.



La sfarsitul lunii trecute, consiliul de administratie de la Alrosa a aprobat emiterea de euro-obligatiuni pe 10 ani in valoare de 800 de milioane de euro, pentru a refinanta actuala datorie. Aceasta emisiune se afla in proces de promovare.



Pentru De Beers, sfarsitul acestei investigatii ar putea pune capa lungilor batalii antitrust pe care le-a purtat cu Bruxelles-ul. Compania a fost deja obligata sa isi schimbe strategia de distributie pentru diamantele brute, decizie care a concluzionat o alta investigatie din ianuarie anul trecut.



Totusi cele doua companii au fost imediat sanctionate pentru incalcarea legilor antitrust ale UE, prin semnarea unui contract prin care Alrosa urma sa vanda diamante catre grupul sud african, De Beers, in valoare de 800 de milioane de euro pe an. Comisia a sustinut ca intelegerea intarea pozitia dominanta a De Beers, care deja controleaza jumatate din piata mondiala de diamante brute. Contractul prevedea ca Alrosa, compania numarul doi de pe piata, sa vanda jumatate din productia sa anuala pentru o perioada de cinci ani, grupului sud african. Comisia a avertizat ca in acest mod competitorul principal al liderului va fi eliminat.



Administratia de la Bruxelles cauta sa obtina un angajament din partea celor doi care va reduce semnificativ cantitatea de diamante comercializata intre De Beers si Alrosa. Surse apropiate celor doua companii au declarat ca negocierile au ajuns in faza finala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO