Business Internaţional

De ce au fost nationalizate Freddie si Fannie

10.09.2008, 19:47 15

Companiile ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac au utilizat metode contabile care au creat un fragil "castel din carti de joc" in conditiile in care piata rezidentiala se confrunta cu cea mai mare scadere de la Marea Criza economica din anii '30, scrie Bloomberg.
Desi cele doua companii de finantare ipotecara au intrunit cerintele legate de capital, o serie de analize realizate de Trezorerie, Federal Housing Finance Agency (FHFA) si Fed au stabilit ca acestea nu vor avea probabil capacitatea de a face fata celor mai ridicate rate de imposibilitate de rambursare a creditelor inregistrate vreodata.
"Imediat ce cineva a analizat indeaproape finantele Fannie si Freddie, s-a ajuns la concluzia ca nivelurile de capital ale acestora nu sunt adecvate. Au descoperit ca au de-a face cu un castel din carti de joc", a declarat senatorul American Richard Shelby.
Secretarul trezoreriei Henry Paulson si directorul FHFA James Lockhart au preluat controlul asupra Fannie si Freddie la mai putin de o luna dupa ce Lockhart, insarcinat cu supravegherea celor doua companii, declara ca acestea au niveluri de capital adecvate. Aceasta situatie evidentiaza slabiciunile sistemului de supraveghere si reglementare a celor doua companii, neexistand conditia ca acestea sa pastreze mai multe active ca masura de protectie impotriva unor eventuale pierderi, arata Joshua Rosner, analist in cadrul Graham Fishe din New York.
"Contabilitatea Fannie si Freddie in timpul crizei rezidentiale pare sa fi tinut mai degraba de domeniul fantasticului decat de cel al realitatii", spune Rosner, care a atras atentia asupra problemelor legate de cele doua companii in 2003, inainte care acestea sa fie nevoite sa-si revizuiasca castigurile. Pe 30 iunie, Fannie avea un capital de 47 mld. dolari, cu aproximativ 9,5 miliarde de dolari peste nivelul cerut de FHFA, in timp ce capitalul Freddie se ridica la 37,1 miliarde de dolari, cu 2,6 miliarde de dolari peste standardul FHFA.
"Cele doua au intrunit definitia legala, insa aceasta nu era una adecvata", a declarat Lockhart.
In conditiile in care pretul actiunilor celor doua a scazut, iar randamentele obligatiunilor lor au atins cele mai ridicate niveluri din cel putin zece ani, FHFA a intrevazut aparitia unor "probleme serioase".
In urma unei analize, Fed a descoperit ca rezervele de capital ale celor doua sunt prea scazute. "Am ajuns la concluzia ca nivelul capitalului acestor institutii este prea scazut relativ la expunerea lor", a declarat Richard Fisher, presedinte Fed din Dallas. In plus, "capitalul respectiv este de calitate scazuta". Senatorul Christopher Dodd, presedinte al Comitetului Bancar din cadrul Senatului responsabil cu supravegherea celor doua companii, a anuntat recent ca intentioneaza sa organizeze audieri pentru a determina de ce administratia Bush nu a reactionat mai devreme.
Dupa mai mult de opt ani de dezbateri, Congresul a adoptat o lege in iulie care extindea autoritatea lui Lockhart de a majora cerintele de capital si de a prelua operatiunile companiilor sub administrare. Legea permitea in acelasi timp temporar secretarului trezoreriei sa injecteze sume nelimitate in cadrul celor doua companii.
Cu patru ani in urma, cele doua companii admiteau faptul ca au raportat castiguri cu 11,3 miliarde de dolari mai mari decat cele reale, ceea ce a dus la impunerea unor amenzi federale de 525 de milioane de dolari, intarirea controlului asupra acestora si demiterea directorilor executivi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO