Business Internaţional

De ce au platit rusii dublu pentru actiunile MOL

08.04.2009, 00:00 22

Compania petroliera rusa Surgutneftegas a platit un pret aproape dublu in schimbul participatiei detinute de grupul austriac OMV in cadrul MOL din Ungaria, ceea ce arata ca pregateste preluarea companiei petroliere maghiare sau ca intentioneaza sa revanda o parte din pachet pentru a dubla drepturile de vot ale Rusiei in consiliul companiei, potrivit organizatiei independente Jamestown Foundation din Washington, citata de Portfolio.

Surgut pare sa fi "platit un suprapret" pentru pachetul de 21,2 % din actiunile MOL, oferind pe 30 martie 1,4 mld. euro sau 19.200 forinti pe actiune, aproape dublu fata de cotatia de 9.940 forinti pe titlu, stabilita la finalul sedintei de tranzactionare din 27 martie, a declarat Vladimir Socor, analist pentru Fundatia Jamestown.
"Nicio companie responsabila in fata actionarilor sai nu ar fi platit in mod deliberat dublul valorii de piata. O companie in stranse legaturi cu statul rus, a carei transparenta este pusa sub semnul indoielii, ar actiona astfel", a precizat Socor.
In opinia sa, supralicitarea "reflecta fie intentiile companiei rusesti de a pregati o incercare de preluare a grupului MOL, fie planul de a revinde o parte din pachetul de actiuni achizitionat unor alte entitati aflate in stransa legatura cu guvernul de la Moscova (in speta, grupurile Rosneft si Lukoil)".
Revanzarea unei parti din pachetul de actiuni ar putea dubla puterea de vot a entitatilor rusesti in cadrul MOL, in conditiile in care actuala legislatie ungara stipuleaza un plafon de 10% pentru drepturile de vot in cadrul companiilor strategice, chiar daca participatia detinuta este mai mare de zece procente.
 
Rusii vor sa atraga OMV in proiectul South Stream
Analistii de piata mentioneaza posibilitatea ca supralicitarea sa reprezinte un "stimulent" oferit austriecilor pentru a sprijini proiectul gazoductului South Stream, in detrimentul rivalului Nabucco. "Kremlinul intentioneaza sa convinga guvernul de la Viena si grupul OMV, alaturi de alte guverne si companii, sa semneze in favoarea proiectului South Stream in cadrul unui summit ce va avea loc in urmatoarele saptamani", a atentionat Socor.
Surgut a beneficiat de serviciile bancii americane de investitii JP Morgan pentru facilitarea "acestei tranzactii bizare", potrivit lui Socor.
Surgut este una dintre cele mai putin transparente companii rusesti, 42% din actiunile grupului fiind detinute de companii al caror nume nu a fost facut public.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO