Business Internaţional

De ce au Romania si Ungaria cele mai mari dobanzi din Est

De ce au Romania si Ungaria cele mai mari dobanzi din Est

Ivan Iskrov (st.), seful bancii centrale a Bulgariei, a decis reducerea dobanzii pana la un minim record

02.10.2009, 00:00 185

Bulgaria este al treilea stat din Europa Centrala si de Est carea redus rata doanzii de referinta in ultima saptamana, dupa Ungariasi Romania. Banca centrala a Bulgariei, condusa de guvernatorulIvan Iskrov, a redus rata dobanzii cheie la 1,46%, cel mai scazutnivel de la introducerea indicatorului, in 1991, potrivit agentieide presa Novinite.

Inca de la inceputul acestui an, pe fondul tulburarilor de pescena economica si cea financiara, banca a inceput sa reducadobanda de la 5,17%. In prezent, aceasta se situeaza pe pozitiasecunda in regiune dupa Cehia, unde rata dobanzii de politicamonetara este de 1,25% incepand cu luna august, in topul celor maireduse rate.

Urmatoareain top este Polonia, care si-a mentinut rata dobanzii neschimbatala 3,5% inca din luna iunie.

In Ungaria si Romania bancile centrale au optat pentru reducereadobanzilor, dar acestea raman la niveluri mult mai ridicate decatcele din regiune. In aceasta saptamana bancile centrale ale ambelorstate au optat pentru modificarea in sens negativ a acestora. Bancacentrala a Ungariei a redus dobanda de la 8% la 7,5%, iar cea aRomaniei de la 8,5% la 8%.

Unul dintre principalii factori care influenteaza evolutiadobanzii de politica monetara este dinamica inflatiei.

"Corelatia dintre rata inflatiei si rata dobanzii este simpla, oinflatie mai mare conduce la rate ale dobanzii mai mari. Cu toateacestea, inflatia nu este singura constrangere pentru dobanda. Incazul Romaniei, evolutia cursului de schimb reprezinta o altaconstrangere pentru rata dobanzii", a afirmat Ionut Dumitru, sefuldepartamentului de cercetare al Raiffeisen Bank.

Rata inflatiei anuale din luna august are cele mai mari valoriin Ungaria si Romania, 5% si respectiv 4,9%, statele unde sidobanda cheie se afla la cele mai ridicate niveluri dinregiune.

"Se poate observa ca Romania si Ungaria au cele mai ridicaterate ale dobanzii si totodata cele mai ridicate rate ale inflatiei.Se va putea observa o tendinta de scadere a ratei dobanzii, pemasura ce nivelul inflatiei va cobori", a adaugat IonutDumitru.

Polonia este singurul stat din Europa Centrala si de Est underata inflatiei este mai mare decat rata dobanzii cheie. Rata anualaa inflatiei in luna august este de 4,3%, cu 0,8 puncte procentualepeste rata dobanzii cheie. In Cehia si Bulgaria presiunileinflationiste sunt cele mai mici, de 0% si respectiv 1,3%,mentinandu-se pe primele doua pozitii in topul celor mai mici rateale inflatiei din regiune.

Bancile centrale din Europa Centrala si de Est au inceput sareduca ratele dobanzii de referinta inca din toamna anului trecutpe fondul tulburarilor de pe pietele financiare, in incercarea de aanima pietele. In aceeasi perioada si rata inflatiei a intrat pe untrend descendent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO