Business Internaţional

De ce este criza subprime diferita de precedentele crize din sectorul financiar american

19.03.2008, 15:48 226

De-a lungul istoriei Wall Street, schimbarile majore ale sistemului au culminat intotdeauna cu prabusirea unui nume de rezonanta, scrie Los Angeles Times.
Un punct de referinta in acest sens este decembrie 1994, cand Orange County a cerut protectie impotriva falimentului, dupa ce firma a fost "surprinsa" pe picior gresit de o majorare semnificativa a dobanzii de politica monetara. De asemenea, in 1998 fondul de investitii Long-Term Capital Management a primit un imprumut de urgenta din partea Fed, aflandu-se in pragul falimentului ca urmare a pariurilor gresite pe o piata aflata intr-un declin accentuat. In ambele cazuri, prabusirea unor nume de referinta ale industriei au marcat sfarsitul crizei financiare, ci nu inceputul unui declin si mai accentuat.
De data aceasta insa, odata cu anuntul surpriza privind operatiunea de salvare a gigantului Bear Stearns de catre Fed, multi dintre reprezentantii Wall Street spun ca exista foarte putine sanse ca o asemenea miscare sa reprezinte preludiul unor vremuri mai bune.
Iar acest punct de vedere este impartasit de majoritatea expertilor, care spun ca infuzia de lichiditate in Bear Stearns si achizitia ulterioara de catre JP Morgan pentru numai 2 dolari pe actiune nu reprezinta altceva decat un avertisment privind eventuale probleme mult mai mari si care ar ajunge sa testeze la maximum rezistenta Fed, a economiei americane, dar si a contribuabililor, in masura in care guvernul se implica din ce in ce mai mult in rezolvarea problemelor din segmentul de creditare.
"Vom pierde, intr-o forma sau alta, mai multe institutii financiare inainte de finalul actualei crize", a declarat Allen Sinai de la compania de consultanta Decision Economics.
Principala caracteristica a actualei crize este faptul ca Statele Unite stau in acest moment deasupra unei bombe cu ceas "construita" pe parcursul a 25 de ani in care consumatorii au contractat un volum imens de credite. Iar Bear Stearns a fost unul dintre principalii finantatori ai constructiei acestei bombe, in principal prin operatiunile efectuate pe segmentul creditelor ipotecare riscante.
In ultimii ani cei de pe Wall Street s-au dovedit extrem de creativi in ceea ce priveste modalitatile de transformare a creditelor in obligatiuni, care sa poata fi vandute investitorilor avizi dupa niveluri ridicate de profitabilitate. Iar punctul culminant al acestor modalitati l-au reprezentat creditele subprime - adica imprumuturile acordate persoanelor cu bonitate indoielnica si care implicau un nivel ridicat de risc.
Chiar daca investitorii au revarsat sute de miliarde de dolari pe piata obligatiunilor garantate de creditele subprime intre 2003 si 2006, avertismentele potrivit carora multi dintre cei care au contractat credite pe acest segment intampina dificultati in a plati ratele lunare nu au fost deloc neglijabile.
Acestea nu au fost insa luate in considerare pana la inceputul declinului accentuat al pietei imobiliare, declansat anul trecut si care a generat o crestere semnificativa a numarului de credite ipotecare neperformante. De-abia in acest moment bancile, firmele de brokeraj si investitorii si-au dat seama ca fortasera cu mult limitele.
Acum insa, odata cu prabusirea sistemului financiar american, investitorii nu vor sa-si mai asume nici un risc, nefiind dispusi sa plateasca pretul stabilit de piata pentru instrumentele financiare garantate de ipoteci, temandu-se de posibilitatea ca debitorii sa intre in imposibilitatea de a-si mai rambursa creditele.
O asemenea situatie determina o reticenta din partea bancilor in a mai acorda credite, generand o inasprire a conditiilor de creditare si aducand intr-o situatie dificila din ce in ce mai multi consumatori.
Bancile si firmele de brokeraj si-au redus deja semnificativ activele contabile reprezentate de instrumente financiare bazate pe credite subprime, ca urmare a nivelului record de rau-platnici.
Mai mult, nu exista niciun semn potrivit caruia declinul pietei imobiliare s-ar apropia de final, ceea ce sporeste si mai mult incertitudinile privind valoarea finala a creditelor neperformante.
"Singura solutie viabila pentru rezolvarea crizei pietei imobiliare ar fi cresterea preturilor locuintelor", spune Jeffrey Gundlach directorul de investitii al fondului TCW Group.
In asemenea conditii activitatea cea mai importanta a unei firme de pe Wall Street nu poate fi alta decat grija pentru propria supravietuire. Si astfel, institutiile financiare au devenit din ce in ce mai reticente in a acorda imprumuturi interbancare, o astfel de operatiune nefiind posibila decat in situatia in care nu exista nici cea mai mica indoiala ca debitorul are capacitatea de a rambursa creditul.
Mai mult, falimentul este aproape "asigurat" odata ce zvonurile privind situatia dificila a unei firme patrund pe piata. De exemplu, in ianuarie - imediat dupa lansarea speculatiilor privind criza de lichiditate traversata de Countrywide, cel mai mare creditor ipotecar american, institutia si-a dat acordul pentru a intra in portofoliul Bank of America.
In secolul trecut, pe fondul tendintei Wall Street de a se afla in continua schimbare, zeci de institutii financiare (de toate categoriile) s-au prabusit spectaculos. De exemplu, in 1984 guvernul american a incercat sa salveze de la faliment Continental Illinois, pe atunci una dintre bancile aflate in top zece, iar in 1990 firma de brokeraj Drexel Burnham Lambert s-a prabusit dupa ce i-au fost taiate toate liniile de finantare.
Dar actuala criza este mai mult decat precedentele. Acum, o mare parte a bancilor si a firmelor de brokeraj au fost implicate in finantarea boom-ului pietei imobiliare, iar cresterea numarului creditelor ipotecare neperformante afecteaza aproape orice coltisor al industriei financiare.
Zguduind din radacini increderea pietei, prabusirea segmentului imobiliar i-a determinat pe investitori sa fie retinceti si in fata celorlalte instrumente financiare, care nu aveau o legatura directa cu sectorul creditelor subprime. In ultimele saptamani, de exemplu, s-a inregistrat o scadere semnificativa a cererii pentru obligatiunile emise de catre autoritatile locale.
Mai mult, institutiile financiare sunt legate intre ele intr-un mod neintalnit in urma cu 20 de ani - prin intermediul asa-numitelor instrumente financiare derivate (acestea constau in tranzactionarea riscului de credit al unui anumit jucator din sistem de catre doua parti care pot sau nu sa aiba legatura cu entitatea al carei risc este tranzactionat). Astfel de instrumente sunt folosite, in principal, drept polite de asigurare impotriva turbulentelor de pe piata.
"Majoritatea institutiilor financiare sunt legate intre ele prin intermediul pietei instrumentelor financiare derivate, asadar nimeni nu poate estima ceea ce s-ar putea intampla mai departe", a declarat Charles Geisst, profesor de finante la Manhattan College.
Unul dintre riscurile existente intr-o astfel de situatie este acela ca una dintre partile implicate intr-o tranzactie cu instrumente financiare derivate sa ajunga in incapacitate de plata, ceea ce ar genera un efect de domino.
Totusi, deocamdata, principala preocupare a actorilor din sistem ramane valoarea incerta a obligatiunilor bazate pe credite ipotecare. Gundlach, a carui firma administreaza instrumente financiare bazate pe ipoteci in valoare de zeci de miliarde de dolari, spune ca pierderile totale datorate investitiilor in piata subprime ar putea depasi 1.000 de miliarde de dolari.
In acelasi timp oficialii Fed sunt constienti de faptul ca politica de reducere a dobanzii de referinta nu are capacitatea de a rezolva imediat problemele din segmentul de creditare, considera Gundlach. De fapt aceasta politica ar putea determina o inrautatire a lucrurilor, in conditiile in care reducerea ratelor pentru creditele ipotecare i-ar putea descuraja pe investitori sa achizitioneze instrumente bazate pe aceste credite. Astfel, evitand sa intre cat mai repede pe piata financiara, investitorii contribuie semnificativ la continuarea declinului pietei si la problemele din ce in ce mai vizibile ale institutiilor financiare.
In acest moment, majoritatea celor de pe Wall Street considera ca ajutorul acordat de Fed bancii de investitii Bear Stearns este doar inceputul unei operatiuni care ar putea culmina cu salvarea intregii piete imobiliare de catre guvernul de la Washington.
"Istoria marilor crize financiare arata ca, la un moment dat, interventia guvernului pe piata este inevitabila", a declarat Richard Sylla de la New York University.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO