Business Internaţional

De ce finanteaza bancile fuziunea Pfizer-Wyeth

27.01.2009, 17:37 43

Fuziunea dintre gigantul farmaceutic american Pfizer si compania rivala Wyeth, o afacere care se ridica la aproape 68 de miliarde de dolari (51,2 mld. euro), a trezit sperante ca obtinerea de finantare pentru achizitii nu va mai fi la fel de dificila ca pana acum in SUA, scrie The Wall Street Journal.

Insa imprumutul in valoare de 22,5 miliarde de dolari (16,9 mld. euro) pe care l-au negociat cei de la Pfizer pentru a prelua Wyeth nu inseamna neaparat ca piata creditelor a inceput sa intre din nou in normal in Statele Unite.
Pfizer a confirmat luni ca intentioneaza sa cumpere Wyeth, platind pentru aceasta achizitie circa 22,5 mld. dolari obtinuti din imprumuturi, restul fiind platiti jumatate sub forma de lichiditati, jumatate in actiuni Pfizer. Pfizer - care se numara printre producatorii cu cele mai reduse riscuri de creditare la nivel mondial, avand in vedere investitiile realizate - a fost de acord sa plateasca o dobanda de 7% pana la 9% pentru imprumuturile acordate, care urmeaza sa fie returnate intr-un an.
Grupul de institutii financiare care se afla in spatele acestei afaceri, printre care se numara Bank of America, Merrill Lynch, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Citigroup si Barclays, a primit asigurari destul de neobisnuite din partea Pfizer care nu fac decat sa reflecte climatul de afaceri extrem de precaut. Companiile de servicii financiare pot renunta imediat sa mai finanteze fuziunea daca, spre exemplu, ratingul de credit al Pfizer scade sub anumite limite. In trecut, companiile care urmau sa fie preluate cautau ca achizitiile sa se realizeze pe baza unor contracte bine puse la punct, care nu depindeau de finantarea oferita de banci sau de ratingul de credit al firmelor care doreau sa le cumpere.
Acordul privind fuziunea dintre cei doi producatori prevede ca Wyeth sa primeasca 4,5 mld. dolari (3,4 mld. euro) - aproape dublu fata de nivelul penalitatilor obisnuite - in cazul in care ratingul de credit al Pfizer scade sau institutiile financiare decid sa nu aprobe imprumuturile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO