Business Internaţional

De ce nu isi mai pot cumpara nici americanii bogati case pe credit

08.08.2007, 17:45 18

Aceasta crestere a dobanzilor la asa-numitele credite "jumbo" este cu atat mai notabila cu cat dobanzile titlurilor de trezorerie pe zece ani se afla in scadere. In mod normal, ratele la creditele ipotecare evolueaza in linie cu cele ale titlurilor de trezorerie, insa problemele aparute pe piata ipotecara i-au facut pe investitori sa evite achizitionarea unor astfel de imprumuturi, scrie The Wall Street Journal.
Vestile privitoare la problemele de pe piata au reprezentat o adevarata lovitura pentru Gary Cecere, un mecanic din Croton-on-Hudson, New York. El a aflat ca Wells Fargo nu mai este dispusa sa-i acorde un pachet de doua imprumuturi ipotecare care i-ar fi permis sa achizitioneze o locuinta de 410.000 de dolari in Mahopac, New York. Astfel, Cecere, sotia, cei cinci copii, doua pisici si un caine va trebui sa se multumeasca pentru moment cu un apartament temporar cu doua dormitoare.
American Home Mortgage Investment a cazut recent victima haosului din sectorul ipotecar, solicitand protectie impotriva creditorilor conform Capitolului 11 al legii falimentului din Statele Unite.
Intre timp, reprezentantii Fannie Mae, institutia sprijinita de guvern care impreuna cu Freddie Mac acorda finantare pentru creditele imobiliare, au cerut reprezentantului guvernului majorarea volumului maxim de credite ipotecare pe care Fannie le poate mentine in portofoliul sau de investitii. Obiectivul ar fi impulsionarea cererii de credite ipotecare in general.
Aegis Mortgage i-a anuntat pe brokeri ca nu mai poate oferi fonduri pentru imprumuturile deja aflate in derulare.
Si Luminent Mortgage Capital din San Francisco a anuntat ca a primit cereri de plata din partea creditorilor.
Creditorii, care au restrans deja volumul de credite acordate clientilor de pe segmentul subprime, majoreaza acum ratele creditelor jumbo acordate clientilor de pe segmentul prime. Aceste credite depasesc limita de 417.000 de dolari a creditelor eligibile pentru achizitionare si garantare de catre Fannie si Freddie. Acestea reprezinta 16% din piata ipotecara totala.
Pe fondul problemelor de pe segmentul subprime, creditorii au devenit mai precauti in acordarea de credite ipotecare. Desi numarul defalturilor a crescut pe segmentul subprime si Alt-A, pierderile pe segmentul prime se mentin la un nivel scazut.
Totusi, creditorii majoreaza ratele imprumuturilor din ultima categorie in mod defensiv.
Majorarea acestor rate reprezinta ultima evolutie a furtunii de pe segmentul subprime ce a "scufundat" doua fonduri de hedging administrate de banca de investitii Bear Stearns, a condus la colapsul American Home si a altor creditori, a afectat o piata rezidentiala deja fragila si a alimentat saptamani de turbulente pe piata actiunilor.
Alarmati, investitorii au parasit piata creditelor ipotecare care nu sunt garantate de Fannie Mae sau Freddie Mac. Acest lucru inseamna ca creditorii trebuie fie sa pastreze imprumuturile in portofolii cel putin temporar, riscand sa obtina valori mai mici pentru acestea, fie sa caute clienti care sa se califice pentru imprumuturi ce pot fi achizitionate de Fannie si Freddie.
Oficialii Fannie sustin ca majorarea plafonului de achizitii de credite pe care Fannie le poate realiza ar putea contribui la calmarea agitatiei de pe piata ipotecara.


Efectele crizei
Investitorii evita piata creditelor ipotecare care nu pot fi garantate de Fannie Mae si Freddie Mac.
Ca masura defensiva, creditorii majoreaza ratele la creditele "jumbo" acordate clientilor cu bonitate ridicata.
American Home Mortgage Investment a demarat procedurile de faliment conform capitolului 11.
Aegis Mortgage Corp. din Houston a anuntat brokerii ca nu poate oferi fonduri pentru imprumuturile aflate deja in derulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO