Business Internaţional

De ce nu s-au grabit toti clientii bancii Northern Rock sa-si retraga banii

24.09.2007, 21:08 18

Asemeni altor mii de britanici, Linda Marshall a mers saptamana trecuta la o filiala a bancii Northern Rock, dar nu pentru a-si retrage economiile, ci pentru a face noi depuneri, scrie Bloomberg.
"Au facut foarte multe pentru acest oras, fac parte din oras si cred ca oamenii ar trebui sa dea dovada de solidaritate", a spus Marshall, in varsta de 52 de ani, din Newcastle-Upon-Tyne, care si-a depus economiile la Northern Rock. "Sunt clienta a Northern Rock de la 17 ani si am fost tot timpul multumita de ei."
In timp ce clientii Northern Rock de pe tot cuprinsul Marii Britanii se grabeau sa-si retraga economiile, cei din nord-estul Angliei sprijineau Northern Rock, banca ce a inceput sa activeze in aceasta regiune inca din 1850. Northern Rock este cea mai mare institutie financiara din nord-estul Angliei si multi locuitori din aceasta regiune spun ca destinul lor este legat de cel al bancii.
Aproximativ 4.300 de persoane lucreaza la sediul bancii din Gosforth, o suburbie a orasului Newcastle. Northern Rock a donat 175 de milioane de lire sterline (349 de milioane de dolari) in scopuri caritabile in regiunea de nord-est in ultimul deceniu, canalizand 5% din profitul sau brut catre Northern Rock Foundation.
Clientii din intreaga Mare Britanie au retras peste 2 miliarde de lire sterline din conturile Northern Rock din 14 septembrie, conform estimarilor analistilor bancii J.P. Morgan Chase. Actiunile bancii au scazut in cateva zile cu 67% din momentul in care creditorul ipotecar a fost salvat de Banca Angliei dupa ce s-a aflat in imposibilitatea de a contracta noi imprumuturi din cauza costurilor in crestere legate de creditare.
Un ziar local, Newcastle Journal, si-a indemnat cititorii sa deschida mai multe conturi de economii si sa depuna pana la 2.000 de lire sterline fiecare la banca pentru a-i imbunatati cash flow-ul.
"Northern Rock este o parte extrem de importanta a regiunii de nord-est", declara Brian Aitken, editor in cadrul ziarului. "Trebuie sa fim alaturi de Rock in aceasta perioada dificila."
Alistair Darling, ministrul britanic de finante, a declarat, pentru a detensiona situatia si a-i linisti pe britanici, ca guvernul va garanta toate depozitele constituite in cadrul Northern Rock.
Intr-un oras cu unii dintre cei mai mari iubitori ai fotbalului din Marea Britanie, Northern Rock este sponsorul oficial al echipei locale, Newcastle United.
Cand cei care viziteaza orasul sosesc in gara centrala, acestia sunt intampinati de un poster urias al celui mai renumit jucator de rugby al Angliei, Johnny Wilkinson, cu cuvintele pe care Northern Rock le-a inscriptionat pe tricoul sau. Banca sponsorizeaza si echipa de baschet Newcastle Eagles.
Dintre donatiile Northern Rock, 500.000 de lire sterline (un milion de dolari) au fost folosite pentru renovarea castelului Durham si 500.000 de lire s-au indreptat catre Great North Museum, conform rapoartelor anuale ale fundatiei.
"Northern Rock este prezenta in intreaga comunitate din nord-est, nu numai in comunitatea de business, ci si in cultura, arta si sport", spune James Ramsbotham, CEO al North East Chamber of Commerce.
"Banca este o parte esentiala a nord-estului Angliei si trebuie sa facem tot ce putem pentru a-i acorda acelasi sprijin pe care l-a acordat regiunii ani la rand."
Nu toata lumea este de acord in aceasta privinta. "Sponsorizeaza jucatorii de fotbal pentru ca acestia sa-si cumpere masini rapide cu banii nostri", spune Heather Irwin, in varsta de 61 de ani, in timp ce asteapta in fata filialei din Pilgrim Street a bancii. "Acum stau in casele lor mari, in timp ce noi asteptam in frig, facandu-ne griji de cativa banuti."
Northern Rock este cea mai vulnerabila banca din Marea Britanie in fata cresterii ratelor dobanzii, pentru ca se bazeaza pe pietele de capital pentru 73% din finantarea de care are nevoie.
Northern Rock a fost infiintata cu 150 de ani in urma, cand un grup de proprietari de magazine s-au intalnit intr-un hotel din centrul orasului Newcaste si au pus bazele Northern Community Fund. In 1968, banca a fuzionat cu Rock Permanent Building Society. Northern Rock a fost listata in octombrie 1997.
Cresterea inregistrata de banca in ultimul deceniu reflecta renasterea orasului insusi.
Luna trecuta, Newcastle a fost pozitionat pe locul trei intr-un studiu al Comisiei Europene privitor la calitatea vietii din 75 de zone urbane de pe continent.
In fata filialelor Northern Rock din Newcastle, cozile formate de cei care venisera sa-si retraga banii au fost mai scurte decat in orice alta parte a Angliei.
Banca a publicat recent o scrisoare deschisa in ziarele britanice, subliniind faptul ca activitatea sa decurge normal. "Nu va vom dezamagi", se arata in scrisoarea semnata de CEO-ul bancii, Adam Applegarth.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO