Business Internaţional

De ce se prabusesc bursele americane pe ultima suta de metri a sedintei de tranzactionare?

19.10.2008, 17:42 19

Miercurea trecuta, ca eveniment aproape zilnic, piata de actiuni a luat-o in jos. Ceea ce fusese deja o zi proasta s-a transformat in cea mai proasta zi din istorie, indicele Dow Jones Industrial Average pierzand 733 puncte, sau aproape 8%, scrie International Herald Tribune.

Specialistii au oferit o intreaga serie de explicatii pentru scaderea inregistrata la sfarsitul sedintei de tranzactionare. Unii au indicat pierderile fondurilor de hedging, printre acestea si ale Citadel Investment Group, fondul administrat de Kenneth Griffin. Altii au citat apelurile in marja care i-au fortat pe investitori si directori sa renunte la actiuni pe o piata in scadere. Altii au vorbit despre vanzari determinate de panica in randul persoanelor individuale si administratorilor de fonduri.
A mai fost avansata si o explicatie simpla: economia are probleme, iar recesiunea ar putea fi mai prelungita si mai adanca decat se estimase anterior. Aceste temeri au fost confirmate miercuri dimineata de un raport care indica o scadere a cheltuielilor in retail in septembrie, si dupa-amiaza de comentariile pesimiste ale presedintelui bancii centrale, Ben Bernanke.
"Vanzarile masive au legatura cu economia si vor fi exacerbate de apelurile in marja", a declarat Todd Steinberg, din cadrul BNP Paribas. "Motivul principal pentru aceste vanzari este constientizarea faptului ca impactul asupra economiei va fi mai mare si de mai lunga durata decat se anticipase".
Indiferent de cauza, este clar ca aceasta este una dintre cele mai severe crize bursiere din istoria postbelica. Indicele Dow Jones a inchis sedinta la 8.577,91, iar indicele S&P 500 a scazut cu 90 de puncte, sau 9%, pana la 907,84. A fost una dintre cele mai slabe zile pentru ambii indici.
S&P 500 se situeaza acum cu 42% sub varful atins pe 9 octombrie 2007. Scaderea a afectat multi investitori importanti. Avand insa in vedere miscarile pietei din ultima saptamana, ultima ora de tranzactionare a intrat in atentia Wall Street-ului. Multi analisti pun aceeasi intrebare: De ce inregistreaza piata o miscare atat de violenta intre orele 3 si 4 dupa amiaza?
O explicatie, spun analistii, este ca in mod tipic brokerii cer clientilor sa plateasca imprumuturile pentru operatiuni in marja pana la sfarsitul zilei. Pe masura ce clientii respectivi incep sa atraga bani pentru a acoperi fondurile respective, preturile continua sa scada, fortandu-i si pe altii sa vanda.
Apar din ce in ce mai multe dovezi ca unii directori sunt obligati sa vanda actiuni pentru a raspunde apelurilor in marja. Bruce Smith, CEO al Tesoro, a dezvaluit in cadrul unui raport ca a fost obligat sa vanda 251.000 de actiuni in urma unui apel in marja lansat de Goldman Sachs, banca de investitii. Actiunile companiei au scazut cu peste 18% dupa ce vanzarea a fost facuta publica.
Totusi, directorii din sectorul bancar spun ca nu considera ca apelurile in marja in sine duc la scaderea preturilor actiunilor. Vanzarile fortate sunt intotdeauna in crestere cand pretul actiunilor si obligatiunilor scade, insa, spun acestia, vanzarea este determinata de atitudinea pesimista a investitorilor.
Fondurile de hedging, care controleaza active de aproape 2.000 de miliarde de dolari si care sunt mari utilizatori de bani imprumutati, s-au numarat si ele printre cei obligati sa vanda, spun analistii si oficialii industriei, desi nu este clar inca ce rol joaca acestea in recentele vanzari masive.
Banci ca Goldman Sachs si Morgan Stanley au tot majorat in ultimul an ratele dobanzilor pe care le cer fondurilor de hedging, insa in ultimele trei saptamani firmele de pe Wall Street au majorat ratele respective in mod agresiv, conform unor oficiali. Acest lucru s-a intamplat in parte pentru ca bancile plateau la randul lor mai mult pentru a imprumuta.
Pentru fondurile de hedging, aceasta presiune suplimentara nu putea veni intr-o perioada mai proasta. Acestea au inregistrat o scadere de 17% in acest an, cea mai mare parte a pierderilor survenind de la sfarsitul lunii august, conform Hedge Fund Research.
In acelasi timp, investitorii retrag miliarde de dolari din cadrul fondurilor, ceea ce i-a determinat si pe manageri sa vanda.
Multi investitori individuali sunt de asemenea afectati. Edward Gjertsen, vicepresedinte al Mack Investment Securities, spune ca majoritatea clientilor sai par mai agitati in ultimul timp.
Gjertsen spune ca sta noptile tarziu pentru a urmari ce se intampla in Asia si Europa, insa nu-i poate sfatui inca pe clienti sa cumpere.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO