Business Internaţional

Decaderea "regilor de pe Wall Street"

17.03.2008, 21:09 7

Cu numai un an in urma, William Conway, cofondatorul Carlyle Group, celebra valul de prosperitate adus "regilor de pe Wall Street" de catre politica relaxata de creditare a bancii centrale americane, scrie International Herald Tribune.
"Stiu ca acest influx de lichiditate nu va dura la nesfarsit", declara atunci Conway. "Si, cu cat va dura mai mult aceasta perioada de prosperitate, cu atat mai mult finalul sau va fi mai dificil de suportat", a adaugat el. Sa fi avut oare Conway dreptate?
La inceputul acestei luni, Carlyle Capital, unul dintre fondurile de investitii legate de compania lui Conway, s-a apropiat periculos de marginea prapastiei falimentului, in conditiile in care bancile pun tot mai multa presiune asupra grupului pentru a rambursa creditele contractate, iar conducerea a fost nevoita declare un default in valoare de 16,6 mld. dolari. In acelasi timp, un nou val de panica pe piata financiara a generat o prabusire a burselor, determinand banca centrala sa faca o infuzie substantiala de lichiditate in economia americana, care pare din ce in ce mai aproape de recesiune.
Dar, Carlyle nu este singurul fond de investitii lovit de efectele negative ale crizei subprime. De exemplu, Henry Kravis, cofondatorul Kohlberg Kravis Roberts, a asistat in ultimele douasprezece luni la o prabusire de 52% a fondurilor de investitii admninistrate de KKR si listate la bursa.
In acelasi timp, Stephen Schwarzman, directorul executiv al Blackstone Group - care anul trecut era vazut drept unul dintre cei mai buni actori din sistem - nu poate actiona in nici un fel pentru a preintampina prabusirea companiei sale. Titlurile Blackstone au pierdut 53% din vara lui 2007, cand au fost listate pe bursa, pana acum.
In interiorul industriei financiare, lichiditatea - fluviul de capital de care depinde supravietuirea firmelor, dar si a intregului sistem - devine din ce in ce mai greu de gasit. Iar in aceste conditii bancile ezita sa acorde credite corporatiilor.
"Panica s-a extins in intreaga industrie financiara, insa este o panica irationala si nu are nici o legatura cu segmentul investitiilor", spune Larry Goldstone, directorul executiv al creditorului ipotecar Thornburg Mortgage. Dar pe Wall Street, prabusirea pietei bursiere - legata in mare parte de numele unor "artisti" pe segmentul investitiilor, precum Rubenstein, Kravis sau Schwarzman - subliniaza inca o data ritmul alert in care s-au extins turbulentele de pe piata financiara.
Carlyle Capital a anuntat la inceputul lunii ca "va lua in considerare orice solutie disponibila", in conditiile in care fondul se apropie periculos de marginea prapastiei, determinandu-i pe unii analisti sa previzioneze ca din ce in ce mai multi investitori institutionali vor ajunge sa se confrunte cu dificultati financiare, in conditiile in care bancile restrang semnificativ conditiile de creditare. Actiunile fondului au fost suspendate de la tranzactionare pe 7 martie, dupa ce intr-o singura zi s-au prabusit cu 58%. Carlyle a ajuns la un acord cu investitorii fondului pentru a stopa retragerile. Dupa ce actiunile au revenit la tranzactionare, valoarea lor a scazut cu peste 20%.
Carlyle Capital a contractat imprumuturi depasind de peste 30 de ori valoarea activelor detinute pentru a investi in instrumentele financiare bazate pe ipoteci si emise de catre creditorii Fannie Mae si Freddie Mac.
Executivii Carlyle detin 15% din companie, iar in timp ce acestia recunosc ca falimentul fondului nu ar fi deloc o situatie placuta pentru compania mama, pun accentul pe faptul ca grupul nu este afectat in ansamblu. Deocamdata este incert in ce masura Carlyle va suferi presiuni pentru a efectua o infuzie de lichidate in fondul de investitii, care este derulat de John Stomber, un fost executiv al Cerberus.
Carlyle Capital s-a prabusit intr-un ritm alert, intrand in incapacitate de a raspunde cererilor venite din partea creditorilor si care doreau o suplimentare a garantiilor pentru creditele contractate.
Panica raspandita de-a lungul sectorului de creditare a condus la oprirea a ceea ce odata reprezenta un influx de capital care a finantat cele mai mari tranzactii din segmentul de private equity din ultimele decenii.
In timp ce conditiile actuale de pe piata reprezinta un factor de degradare a imaginii investitorilor precum Rubenstein, Kravis sau Schwarzman, pentru unii dintre ei reputatia este la fel de valoroasa ca oricare dintre activele tranzactionabile vandute intr-un moment in care piata se afla pe plus. Dar, in aceeasi maniera in care isi revin indicii bursieri si o imagine buna poate fi repede recuperata. Dar asta depinde de capacitatea fiecaruia de a-si reveni dintr-o asemenea situatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO