Business Internaţional

Decizia de a reduce dobanda la euro a fost deja luata de catre seful Bancii Centrale Europene

Decizia de a reduce dobanda la euro a fost deja luata de catre seful Bancii Centrale Europene

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene: Cred ca este posibil ca membrii Consiliului Guvernatorilor sa reduca inca o data rata de referinta in cadrul urmatoarei intalniri. Nu spun ca este un lucru sigur, este in mod cert insa o posibilitate. (...) Orice modificare a politicii monetare pe care o vom decide la urmatoarea intalnire va trebui sa ne permita sa le spunem celor 320 de milioane de locuitori ai tarilor din zona euro: puteti avea incredere. Vom asigura stabilitatea preturilor in linie cu tinta de inflatie de sub, dar aproape 2% pe termen mediu. (...) Luand in considerare declinul substantial al nivelului preturilor la marfuri, precum si scaderea puternica a cererii din ultima perioada, riscurile ce ameninta stabilitatea preturilor au scazut. (...) Inflatia va isi va continua scaderea, presiunile inflationiste urmand sa scada in intensitate in viitor.

28.10.2008, 18:00 15

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a lasat sa se inteleaga ca ar putea reduce din nou dobanda de politica monetara saptamana viitoare, la mai putin de o luna de la ultima interventie, cand a scazut nivelul acesteia cu jumatate de procent, scrie Bloomberg.

"Cred ca este posibil ca Consiliul Guvernatorilor sa reduca inca o data rata de referinta in cadrul urmatoarei intalniri", pe 6 noiembrie, a afirmat Trichet. "Nu spun ca este un lucru sigur, insa este in mod cert o posibilitate". El a refuzat insa sa comenteze cat de semnificativa ar putea fi aceasta reducere.
In acelasi timp, ministrii de finante ai G7 alimenteaza speculatiile conform carora urmeaza a fi intreprinse actiuni coordonate pentru a calma pietele valutare extrem de volatile, statele fiind cuprinse de ingrijorari marcate de aprecierea rapida a yenului japonez.
Strategii din toata lumea, preocupati de masivele vanzari de pe pietele bursiere, au actionat luni de o asemenea maniera incat sa isi sustina economiile. Bursele s-au confruntat cu o scadere generala marti, de la Tokio pana la New York s-a urmat acelasi trend: adancirea celui mai important declin al ultimilor 70 de ani, pe fondul preocuparilor ca criza financiara se va transforma intr-o incetinire economica prelungita. Ieri bursele revenisera pe crestere.
"Dat fiind nivelul ridicat de stres care caracterizeaza in prezent economia, pare o masura logica reducerea succesiva a ratei de referinta intr-o perioada scurta de timp", a afirmat Guillaume Menuet, economist-sef la sediul din Londra al Merrill Lynch. "O reducere de 0,5 puncte procentuale pare logica. Ne vom confrunta cu mai mult decat atat".
In Coreea de Sud, banca centrala a redus rata de politica monetara cu cea mai mare valoare din istorie in cadrul unei sedinte de urgenta de la Seul. In Australia, autoritatile bancii nationale au intervenit pe pietele valutare pentru a doua oara de vineri, cumparand dolari australieni pentru a echilibra cursul de schimb. Primul-ministru japonez Taro Aso a declarat ca guvernul va extinde un program ce ofera bancilor posibilitatea de a apela la fonduri publice, va inaspri reglementarile privind vanzarile short sau speculatiile privind pretul actiunilor. Aceste masuri nu au fost insa suficiente pentru a opri din cadere bursele asiatice.
Fondul Monetar International a estimat pe 7 octombrie ca nivelul de crestere generala inregistrat in toate cele 15 state ce "impart" moneda euro va scadea la doar 0,2% anul viitor, cea mai slaba crestere din momentul in care s-a introdus in circulatie moneda euro, in 1999, si in scadere de la 1,3% cat a inregistrat anul acesta.
Institutiile financiare din intreaga lume au raportat anul acesta pierderi si operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 680 mld. dolari (546 mld. euro) din momentul in care anul trecut a izbucnit in Statele Unite criza creditelor pe fondul problemelor de pe piata imobiliara. Creditul interbancar a "secat" dupa ce pe 15 septembrie Lehman Brothers a anuntat ca intra in faliment, costurile de creditare fiind trimise la niveluri record.
Trichet este de parere ca injumatatirea pretului petrolului de la nivelul sau record de 147,11 dolari (118,13 euro) barilul inregistrat in luna iulie pe fondul scaderii volumului cererii este un eveniment "foarte fericit".
"Luand in considerare declinul substantial al nivelului preturilor la marfuri, precum si scaderea puternica a cererii din ultima perioada, riscurile ce ameninta stabilitatea preturilor au scazut", a adaugat Trichet. O noua reducere a ratei dobanzii in noiembrie se bazeaza pe presupunerea ca "inflatia va isi va continua scaderea, presiunile inflationiste urmand sa scada in intensitate in viitor", a mai spus Trichet.
Strategii BCE, printre care si francezul Christian Noyer, au afirmat in ultimele doua saptamani ca se astepata ca rata inflatiei in Europa sa scada sub tinta de 2% instituita de BCE pana la jumatatea lui 2009. Nivelul acesteia a fost cu 0,4% mai mic in luna septembrie fata de nivelul record de 4% din luna iulie.
 
Pregateste terenul pentru o noua scadere a dobanzii
 
  • BCE a crescut in iulie anul acesta rata de politica monetara pentru ca pe 8 octombrie, ca parte a unei actiuni coordonate la nivel global, sa o reduca cu jumatate de procent, pana la nivelul actual de 3,75%.
  • Investitorii sunt siguri ca banca urmeaza sa reduca din nou, cu aceeasi valoare ca si ultima data, rata dobanzii.
  • O astfel de miscare pare a fi destinata sa faca parte dintr-un plan mai amplu, dupa ce actiuni similare sunt asteptate din partea Fed si a Bancii Angliei.
  • Economia Europei este pe marginea prapastiei, gata sa cada in recesiune, industriile manufacturiere si de servicii ale regiunii contractandu-se intr-un ritm record in octombrie.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO