Business Internaţional

Declinul economiei ungare ia amploare

12.01.2009, 18:15 9

Recesiunea cu care se confrunta Ungaria va fi mai profunda decat se estimase anterior din cauza amplorii declinului economic din Europa Occidentala, principala piata a economiei tarii bazata pe exporturi, a anuntat institutul economic GKI, conform Bloomberg.

Economia ungara va scadea cu 2,5 procente in acest an, se arata in raportul economic lunar al institutului GKI. Estimarea pe care institutul o lansase in luna decembrie indica un declin de 1,3%.
Economia tarii s-a aflat in scadere in trimestrul al treilea fata de trimestrul anterior, in conditiile in care reducerea productiei industriale, cea mai puternica din ultimii 16 ani in luna noiembrie, a impins tara catre recesiune.
Declinul economiei zonei euro a dus la o scadere a cererii de produse asamblate in Ungaria, cum ar fi automobilele Audi si telefoanele Nokia.
"Economia Uniunii Europene va inregistra o scadere de aproape doua procente in acest an si drept rezultat cea a Ungariei va consemna un declin mai pronuntat", conform institutului economic GKI.
Productia industriala a Ungariei va scadea cu trei procente in acest an, estimeaza oficialii GKI, revizuindu-si proiectia lansata cu o luna in urma, ce prevedea un nivel neschimbat al productiei industriale fata de anul anterior.
Rata inflatiei si-ar putea incetini cresterea pana la 2,8% pe fondul reducerii preturilor la marfuri, de la o rata estimata la 6,1% anul trecut, conform institutului GKI.
Estimarea cresterii preturilor de consum pe luna trecuta a indicat 3,5%.
Rata somajului ar putea avansa pana la 8,5 procente in acest an de la o rata estimata la 7,9% anul trecut, in conditiile in care companiile, in special cele de dimensiuni reduse care nu dispun de un nivel ridicat al capitalului, vor intra in faliment in decursul crizei economice, mai arata oficialii GKI.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO