Business Internaţional

Declinul pietei rezidentiale din SUA impinge dolarul la un nou minim fata de euro

Declinul pietei rezidentiale din SUA impinge dolarul la un nou minim fata de euro
13.09.2007, 17:34 12

Dolarul a scazut ieri pana la o valoare minima record in raport cu moneda unica europeana in conditiile in care investitorii pariaza pe o reducere a ratei dobanzii de catre banca centrala a Statelor Unite, scrie Bloomberg.
Dolarul a scazut pana la 1,3860 euro, valoarea monedei americane reducandu-se si in raport cu yenul pana la 113,98 yeni de la 114,27 yeni pe fondul speculatiilor conform carora investitorii japonezi isi vor restrange detinerile de obligatiuni straine cu risc ridicat, dupa ce primul-ministru japonez, Shinzo Abe, a anuntat ca va demisiona.
Moneda americana s-a aflat in scadere pentru a sasea zi, cea mai lunga perioada de declin inregistrata de dolar din aprilie, dupa ce National Association of Realtors si-a redus estimarile legate de vanzarile de locuinte, relansand speculatiile conform carora banca centrala americana (Fed) va decide o reducere a ratei de referinta saptamana viitoare.
"Fed ar trebui sa reduca ratele cu o jumatate de punct procentual in conditiile in care perspectivele economice s-au deteriorat", a declarat Masashi Kurabe din cadrul Bank of Tokyo-Mitsubishi.
"Dobanzile din Europa ar putea urca imediat ce va fi inregistrata o stabilizare a pietelor. O reducere a diferentei de rate ale dobanzii este pozitiva pentru euro".
Cazurile de intrare in imposibilitate de plata in randul companiilor americane se vor dubla in anul care urmeaza in conditiile in care investitorii evita datoriile mai riscante, a anuntat firma Moody's Investors Service. Costurile de contractare de imprumuturi de catre companiile considerate cu risc ridicat au atins cel mai ridicat nivel din ultimii peste trei ani.
Dolarul american a pierdut 8,5% in raport cu moneda unica europeana si 10% in raport cu dolarul australian in ultimele 12 luni in contextul in care Banca Centrala Europeana si cea australiana au majorat ratele pana la 4% si respectiv 6,5%, in timp ce Fed si-a mentinut rata de referinta la 5,25%.
In Statele Unite, vanzarile de locuinte deja existente pe piata vor scadea cu 8,6% in acest an, peste declinul de 6,8% estimat cu o luna in urma.
Vanzarile de locuinte noi vor scadea probabil cu 24% pe langa declinul de 18% inregistrat anul trecut, conform National Association of Realtors.
Contractele futures pe ratele dobanzii arata ca investitorii mizeaza pe faptul ca banca centrala americana va reduce rata de referinta a dobanzii cu o jumatate de punct procentual pana la 4,75% saptamana viitoare. Cu o luna in urma, traderii se asteptau la o reducere cu un sfert de punct.
De cealalta parte, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca exista riscul ca inflatia sa-si accelereze cresterea, alimentand in acest fel speculatiile privitoare la o viitoare majorare a ratelor in acest an.
Agitatia de pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc "se va mentine", spune Rachana Mehta, din cadrul DBS Asset Management din Singapore. "La sfarsitul acestui an, ma astept ca dolarul sa fie inca in scadere".
Yenul a avansat in raport cu dolarul dupa ce prim-ministrul japonez a declarat ca isi va inainta demisia pentru ca tara sa iasa din impasul politic la care s-a ajuns dupa ce coalitia sa de guvernamant a pierdut alegerile pentru camera superioara a Parlamentului in luna iulie.
"Anuntul a fost unul neasteptat, venind ca o supriza negativa pentru investitori", spune Ryohei Muramatsu, din cadrul Commerzbank din Tokio. "Investitorii se tem ca progresul reformelor va fi intarziat".
Moneda japoneza a fost in acelasi timp sustinut de speculatiile privitoare la posibila acutizare a crizei sectorului american al creditelor ipotecare riscante, speculatii care au determinat investitorii sa vanda activele cu randamente mai ridicate achizitionate pe baza unor imprumuturi contractate in Japonia.

Dolarul a atins un minim record in contextul in care investitorii pariaza pe reducerea ratei dobanzii de catre
Fed cu o jumatate de procent.
Moneda americana s-a aflat in scadere pentru a sasea zi, cea mai lunga perioada de declin inregistrata de dolar din luna aprilie.
National Association of Realtors (asociatia companiilor de imobiliare) si-a redus estimarile legate de vanzarile de locuinte pe piata americana.
Yenul a avansat in raport cu dolarul dupa ce premierul japonez Shinzo Abe a declarat ca isi va inainta demisia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO