Business Internaţional

Declinul productiei industriale din Europa Centrala si de Est incetineste, dar foarte lent

15.07.2009, 17:56 72

Desi majoritatea economiilor din Europa Centrala si de Est s-au contractat puternic in ultima jumatate de an, productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori privind evolutia de ansamblu a economiei, si-a temperat ritmul de scadere in luna mai, scrie Bloomberg.
In Ungaria, productia industriala a scazut cu 22,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dupa un declin record pentru ultimii 20 de ani de 25,3% in aprilie, potrivit biroului de statistica de la Budapesta. Industria auto a inregistrat o usoara revenire in mai, iar productia industriala a crescut in aceeasi luna cu 2,6% fata de luna precedenta. Produsul Intern Brut (PIB) al Ungariei s-ar putea contracta cu 6,7% anul acesta, inregistrand cel mai mare declin din ultimii 18 ani, conform estimarilor guvernului ungar.
Principala destinatie a exporturilor ungare este zona euro, care achizitioneaza 60% din produsele realizate sau asamblate in Ungaria, printre care automobilele Audi sau telefoanele mobile Nokia.

Polonia, cel mai bun performer din regiune
Polonia si-a temperat de asemenea ritmul de scadere a productiei industriale la 5,2% in mai, comparativ cu 12,2% in aprilie, potrivit biroului central de statistica de la Varsovia. Desi guvernul polonez estimeaza ca economia tarii va ramane pe plus anul acesta, Comisia Europeana a anuntat in urma cu doua luni ca PIB-ul Poloniei se va contracta cu 1,4% in 2009.
"Daca tendinta de reducere a productiei industriale se mentine la circa 5%, Polonia nu va avea scadere economica anul acesta", a afirmat Jacek Wisniewski, economist-sef pentru filiala poloneza a bancii Raiffeisen. "Economia tarii tocmai intra in cea mai dificila etapa a crizei, dar productia industriala ar putea tempera situatia", a precizat Wisniewski. Potrivit unor alte estimari realizate de guvernul de la Varsovia, rata somajului ar putea sari la 12,5% la sfarsitul lui 2009.

Dependenta de export pentru industrie
Daca in celelalte state din regiune, productia industriala si-a imbunatatit ritmul de scadere, in Romania, aceasta s-a redus in mai cu 0,3% fata de aprilie si cu 9,8% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, conform Institutului National de Statistica. Principalele companii exportatoare din Romania, printre care Dacia sau ArcelorMittal, si-au redus productia, in conditiile in care exporturile au scazut cu peste 20% in primele patru luni ale anului.
FMI, la care guvernul de la Bucuresti a apelat pentru un imprumut de 20 mld. euro, a estimat ca PIB-ul Romaniei se va contracta cu 4,1% in 2009, dupa o crestere record de 7,1% anul trecut.
Comparativ cu celelalte state din regiune, productia industriala din Cehia a ramas in mai la un nivel similar cu cel inregistrat in aprilie. Astfel, daca in aprilie s-a inregistrat un declin de 22,1% fata de aceeasi perioada a lui 2008, mai a adus o scadere anuala de 22%, potrivit biroului ceh de statistica.
"Totusi, alte cifre, inclusiv cele publicate de alte state, indica o evolutie mai buna, ceea ce inseamna ca industria ceha a avut o revenire in iunie", a declarat Radomir Jac, economist pentru compania de asigurari Generali PPF.

Crestere de 43,4% a productiei de electronice
Nici productia industriala din Slovacia nu a scapat de declin in mai, reducandu-se cu 23,9%. Comparativ cu luna mai, situatia pare totusi sa se fi imbunatatit, in conditiile in care biroul de statistica de la Bratislava si-a revizuit scaderea productiei industriale din aprilie la 24,7%. Industria auto, unul dintre motoarele de crestere ale economiei slovace in ultimii ani, a suferit cel mai semnificativ declin in mai, productia reducandu-se in acest sector cu 42,7%. La polul opus, companiile de electronice au inregistrat un avans substantial, productia acestora majorandu-se in mai cu 43,4%.
Productia industriala din zona euro, principala destinatie a exporturilor din Europa Centrala si de Est, a crescut cu 0,5% in mai fata de luna precedenta, desi a ramas in scadere cu 17% fata de perioada similara a anului trecut.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO