Business Internaţional

Deficientele metodei de calcul al Libor incep sa iasa la iveala

29.05.2008, 13:22 27

Putine banci au avut de suferit de pe urma prabusirii sectorului creditelor ipotecare subprime mai mult decat grupul elvetian UBS, care a inregistrat pierderi si reduceri ale valorii contabile a activelor (writedown) de 38 de miliarde de dolari (24 mld. euro), si-a inlocuit directorul executiv si presedintele si a asistat la o scadere de 60% a valorii actiunilor, scrie Bloomberg.
Totusi, in 85% din zilele din perioada iulie-mijlocul lunii aprilie, banca a transmis catre BBA, Asociatia Bancherilor Britanici (institutie care calculeaza dobanda de referinta interbancara LIBOR), ca se poate imprumuta de pe piete la rate ale dobanzii mai scazute decat rivalele sale. Nici chiar Lloyds TSB din Marea Britanie, care a realizat operatiuni de writedown de numai 1,4 miliarde de dolari, nu a putut obtine ratele cu care se lauda UBS, conform datelor Bloomberg.
"Chiar si cand piata era constienta ca UBS are o expunere masiva si ca Lloyds nu este expusa, acest lucru nu a fost reflectat in LIBOR", a declarat Anthony Broadbent, consultant independent si fost analist in cadrul Sanford C. Bernstein din Londra.
Astfel de situatii genereaza o criza de incredere in rata LIBOR publicata zilnic de BBA pe baza datelor transmise de UBS, Lloyds TSB si alte 14 banci.
Criticile din ultima vreme au determinat BBA sa accelereze revizuirea sistemului de stabilire a ratelor, cu o vechime de 24 de ani. Concluziile acestei actiuni, care vor fi anuntate pe 30 mai, ar putea determina cat de rapid se va redresa industria bancara de pe urma crizei pietelor de credit.
"Problema LIBOR trebuie rezolvata pentru ca nu sunt de dorit situatii ca aceasta, in care bancile pot transmite ce rate vor. Oamenii au de suferit de pe urma unor astfel de situatii", spune Tim Bond din cadrul Barclays Capital, divizie a Barclays, una din bancile care transmit date catre BBA.
In fiecare dimineata, BBA cere bancilor membre sa-i transmita cat le-ar costa sa se imprumute intre ele pe 15 perioade diferite, in monede diferite. Mai apoi, grupul calculeaza mediile, eliminand cele mai ridicate si cele mai scazute rate transmise, si le publica la ora 11:30 a.m., ora Londrei.
Atentia s-a indreptat brusc asupra LIBOR in august, in conditiile in care problemele avand legatura cu sectorul subprime din SUA se extindeau, iar bancile ezitau brusc sa se imprumute intre ele pe fondul pierderilor masive acumulate, care au atins nivelul de 383 de miliarde de dolari saptamana trecuta.
LIBOR la trei luni a urcat pana la 2,40 puncte procentuale peste randamentele titlurilor de trezorerie pe 20 august, cel mai ridicat nivel de dupa decembrie 1987 si in crestere de la 0,39% cu o luna inainte.
Criza pietelor de credit a scos la iveala punctele slabe ale LIBOR, conform lui Peter Hahn din cadrul Cass Business School si fost managing director in cadrul Citigroup.
Acest lucru se intampla pentru ca BBA publica numele bancilor care transmit date si ratele transmise, impingandu-i pe creditori sa transmita costuri de finantare mai reduse pentru a nu parea ca s-ar confrunta cu probleme financiare.
In primele patru luni ale anului trecut, diferenta dintre cele mai ridicate si cele mai scazute rate pentru LIBOR la trei luni nu depasea 0,02%, conform JP Morgan. In aceeasi perioada a acestui an, aceasta s-a ridicat la 0,17%.
Banca Reglementelor Internationale arata intr-un raport publicat in martie ca este posibil ca unii creditori sa fi "manipulat" ratele.
BBA a anuntat pe 16 aprilie ca orice membra care declara in mod deliberat rate mai mici decat cele reale va fi exclusa. Costul finantarii in dolari pe trei luni a urcat cu 0,18% pana la 2,91% in urmatoarele doua zile, cea mai pronuntata crestere de la declansarea crizei pietelor de credit in august.
Lesley McLeod, purtatoare de cuvant a BBA, a declarat doar ca procesul de revizuire desfasurat de BBA "continua".
Rata de incredere in LIBOR ar fi mai mare daca bancile ar transmite datele fara a-si preciza numele, arata Tim Bond. Dupa parerea lui Brian Yelvington, strateg in cadrul CreditSights din New York, solutia ar fi ca BBA sa insiste sa i se transmita si dovezi ca ratele trimise sunt bazate pe tranzactii reale.
Discrepantele nu ar fi fost atat de pronuntate daca LIBOR ar fi fost stabilita la 10 a.m. ora New Yorkului, scria JP Morgan pe 16 mai. Numai trei banci americane transmit date catre BBA: Citigroup, Bank of America si JP Morgan.
"Ultimul lucru pe care vrei sa-l faci in mijlocul unei crize financiare este sa implementezi modificari masive in care este stabilita rata de referinta a lumii", arata Barry Moran, trader in cadrul Bank of Ireland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO