Business Internaţional

Deficitul bugetar al Marii Britanii a scazut in martie

21.04.2005, 19:38 21

Volumul imprumuturilor contractate de guvernul Marii Britanii a fost mai mic in luna martie comparativ cu aceeasi luna a anului anterior pe fondul cresterii incasarilor, relateaza Bloomberg News.

Astfel, deficitul pe intregul an a avut o valoare apropiata de cea anticipata pentru luna martie de catre ministrul britanic de finante Gordon Brown.

Volumul net al imprumuturilor contractate de sectorul public a scazut pana la 3,8 miliarde de lire sterline (5,5 miliarde de euro) de la 5,5 miliarde de lire sterline in martie 2004, a anuntat Biroul National de Statistica al Marii Britanii. Astfel, pe intregul an, deficitul a atins 34,5 miliarde de lire sterline (50,6 miliarde de euro), comparativ cu valoarea estimata de Gordon Brown, de 34,4 miliarde de lire sterline.

Aceste cifre l-ar putea incuraja pe Brown in incercarile sale de a respinge acuzatiile formulate de partidul de opozitie, conservator, conform carora victoria laburistilor in cadrul alegerilor generale de pe 5 mai ar urma sa aduca majorari de taxe.

Biroul de statistica a aratat ca incasarile au fost in crestere in ultimele trei luni, cel mai semnificativ avans inregistrandu-se in luna ianuarie.

Cresterea din luna martie a fost generata de incasari mai mari de impozite pe profit si pe veniturile corporatiilor, cat si de o usoara majorare a taxei pe valoare adaugata.

In total, incasarile guvernului central au crescut cu 5,1% in luna martie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in timp ce cheltuielile au scazut cu 1,1%.

"Exista inca o problema. Va trebui sa existe o perioada in care impozitele vor creste pentru a ca situatia finantelor publice sa se redreseze", arata Mark Miller, econo-

mist in cadrul HBOS Treasury din Londra.

Conservatorii si Institutul pentru Studii Fiscale anticipeaza ca Brown va fi nevoit sa majoreze impozitele cu aproximativ 12 miliarde de lire sterline (17,6 miliarde de euro). catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO