Business Internaţional

Deficitul bugetar al SUA scade mai repede decât s-a anticipat datorită creşterii economice şi veniturilor mai mari din taxe

Barack Obama, preşedintele SUA: Piaţa locuinţelor se vindecă la şapte ani după spargerea bulei imobiliare, executările silite scad, iar activitatea din construcţii avansează. Foto: AFP

Barack Obama, preşedintele SUA: Piaţa locuinţelor se vindecă la şapte ani după spargerea bulei imobiliare, executările silite scad, iar activitatea din construcţii avansează. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

15.05.2013, 22:09 1676

Scăderea vine în condiţiile în care revenirea ajută guvernul să colecteze mai mult din taxe de la companii şi gospodării şi de la cele două bănci ipotecare pe care le-a salvat în timpul crizei financiare. La sfârşitul anului fiscal trecut, încheiat în septembrie, deficitul bugetar al statului cu cea mai mare economie din lume a fost de 1.100 miliarde dolari.

Cifrele au fost publicate de Biroul pentru Buget al Congresului, o comisie nepartizană. Estimarea pentru acest an este cu 203 miliarde dolari mai mică decât cea publicată în urmă cu doar trei luni.

Comisia anticipează că deficitul se va reduce la 3,4% din PIB în anul fiscal 2014 şi la 2,1% din PIB în anul următor, după care va începe să crească.

Estimările vin după ce Rezerva Federală New York a anunţat că gospodăriile încep să-şi reducă din datorii, care au scăzut cu 110 miliarde dolari în primul trimestru al acestui an. De asemenea, numărul de împrumuturi cu întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile s-a redus de la 6,3% din total la 6%. Cifrele sugerează îmbu­nătăţirea situaţiei financiare a gospodăriilor, dar şi că populaţia îşi va majora lent cheltuielile.

Comisia estimează, totodată, că veniturile din taxe colectate în actualul an fiscal, care se va încheia la 30 septembrie, vor fi cu 15% mai mari ca în anul anterior. Creşterea reflectă avansul economic şi faptul că Con­gresul a lăsat să expire o reducere a impozitului pe salarii şi a permis majorarea taxelor pe averile mari.

Veniturile bugetare vor urca anul acesta de la 15,8% din PIB la 17,5% din PIB, aproape de media ultimilor 40 de ani de 17,9% din PIB.

Venituri suplimentare vor veni de la băncile ipotecare Fannie Mae şi Freddie Mac, aflate sub controlul guvernului, care vor plăti Trezoreriei 95 miliarde dolari. Băncile încep să facă profit datorită revenirii spectaculoase a pieţei locuinţelor.

Noile estimări permit amânarea termenului limită până la care SUA trebuie să mărească limita datoriilor pentru a evita defaultul din august în octombrie sau chiar noiembrie.

Pragul va fi atins la sfârşitul acestei săptămâni, dar Trezoreria americană are da dispoziţie o serie de măsuri „excepţionale“ de management al lichidităţilor pentru a preveni intrarea în incapacitate de plată a guvernului până când politicienii din Congres ajung la o înţelegere.

Dar „nu ai vrea să foloseşti progresul pe care îl facem ca scuză pentru a lăsa nerezolvată problema şi este un pericol mare ca tocmai aceasta să se întâmple“, a atenţionat Maya MacGuineas, membră a Comisiei pentru un Buget Federal Responsabil.

Economia SUA a crescut cu aproape 2% în primul trimestru în raport cu perioada similară a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO