Business Internaţional

Denumirea Tokaj, disputata intre unguri si restul lumii

07.03.2005, 00:00 21

Producatorii de vin din Ungaria vor fi si ei nevoiti de-acum sa respecte cotele si restrictiile impuse de Uniunea Europeana cu privire la extinderea culturilor de vita-de-vie, arata The Budapest Sun.


Intre timp, producatorii de vinuri, extrem de nemultumiti, cer guvernului ungar sa exercite presiuni sporite asupra Comisiei Europene in sensul garantarii dreptului de exclusivitate asupra denumirii vinurilor Tokaj, pe fondul solicitarilor unor producatori de vin din Australia si Statele Unite ce doresc sa utilizeze numele Tokaj sub diferite variante fonetice.


Italia a facut si ea lobby pentru utilizarea numelui, insa Uniunea Europeana a restrictionat utilizarea acestuia pana in 2007.


Tokaj este un vin produs pe dealurile regiunii vulcanice Tokaj-Hegyalja, aflata la aproximativ 200 km nord-est de Budapesta. In ciuda faptului ca acesta este un vin unic unguresc cu o denumire ungureasca, producatorii sai se lovesc de o competitie puternica venita din partea altor producatori din UE, Australia si Statele Unite ce utilizeaza denumirea originala sub variate forme.


Conform lui Ferenc Marcinko, presedinte al consiliului regiunii vinicole Tokaj-Negyalja, competitia este atat de dura, inca producatorii vinului Tokaj nu pot vinde decat aproximativ 640.000 de hectolitri din produsul autentic.


Marcinko declara pentru The Budapest Sun: "Guvernul trebuie sa ia o serie de masuri serioase pentru a fi depasita aceasta situatie, pentru ca faimoasa marca Tokaj reprezinta in acelasi timp mijlocul de subzistenta al unui numar de 8.000 de familii din Ungaria ce produc numai vin Tokaj".



Andras Urban, secretar general al Consiliului National al Comunitatilor Vinicole (HNT), a declarat ca crede ca UE ar trebui sa interzica utilizarea denumirii Tokaj de catre alti producatori. "Guvernul ungar ar trebui sa adopte o pozitie clara si ferma in ceea ce priveste apararea denumirii de marca Tokaj in momentul in care va discuta cu UE pe marginea cotelor impuse", a declarat Urban.



Singura exceptie in cazul utilizarii denumirii Tokaj pe care Ungaria o accepta este in Slovacia, unde se cultiva struguri din care se obtine vinul Tokaj pe o suprafata de 600 de hectare, in urma unui acord incheiat intre guvernele ungar si slovac. Iar aceasta situatie exista numai pentru ca regiunea respectiva a apartinut Ungariei, dar in conformitate cu Tratatul de la Trianon, aceasta parte din regiunea Tokaj apartine Slovaciei din 1920.



Exista 10 tipuri de Tokaj in Europa, insa Andras Bruhacs, partener in cadrul grupului producator de vin Tokaj Classic Kft, arata ca vinul original poate fi distins foarte usor de celelalte tipuri ce poarta aceeasi denumire.



Urban arata ca UE a introdus cote asupra vinurilor unguresti cu scopul asigurarii unei productii superioare din punct de vedere calitativ, si nu cantitativ.



"Cea mai mare problema a industriei viticole a Ungariei este legislatia necorespunzatoare", a declarat Urban, explicand faptul ca HNT indeplineste un rol de consiliere, nereprezentand o autoritate pe piata vinurilor.



Totusi, UE a oferit o oarecare compensatie Ungariei, sub forma unor subventii destinate restructurarii industriei vinurilor. Astfel, in perioada 1 august 2004 si 31 iulie 2005 producatorii vor primi o subventie in valoare de 10.960 de dolari pe hectar, in anumite conditii.  catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO