Business Internaţional

Dependenta bancilor elene de imprumuturile de la BCE si deficitul urias transforma Grecia in „bolnavul” zonei euro

Dependenta bancilor elene de imprumuturile de la BCE si deficitul urias transforma Grecia in „bolnavul” zonei euro
24.11.2009, 23:15 18

Grecia parea departe de problemele cu care se confruntau altestate anul trecut, atunci cand recesiunea a lovit intreaga Europa.Acum insa se afla printre cele mai slabe state din zona euro, cu undeficit ce este asteptat sa depaseasca 12% din PIB, cu o economiece nu reuseste sa iasa din recesiune, cu o piata bursiera de pecare investitorii se grabesc sa iasa si cu un sistem bancar ce estedependent de fondurile aruncate in piata de BCE.

In trimestrul trei, cand mai multe economii ale zonei europostau primele cresteri, economia Greciei se contracta cu 1,6%comparativ cu perioada similara a lui 2008, mai mult decat inperioada aprilie-iunie, cand a scazut cu 1,2%.

Problemele cu care se confrunta economia Greciei si apelulbancii centrale catre creditori de a se obisnui fara lichiditatilede la BCE au facut ca bursa si piata de obligatiuni sa scada inultimele saptamani.

Volatilitatea pietelor financiare ale Greciei reprezinta un primavertisment privind potentialele probleme cu care bancile sieconomiile din zona euro s-ar putea confrunta dupa ce BCE va punepunct ofertelor nelimitate de credite pe care le acordainstitutiilor financiare.

Bursa de la Atena a pierdut 3% saptamana trecuta, cand bancacentrala a Greciei a sfatuit unele banci sa incerce sa seobisnuiasca fara lichiditatile de la BCE, scrie FinancialTimes.

Dependente de banii de la BCE

Bancile grecesti sunt mai dependente decat institutiile similaredin alte state de creditele de la BCE, primind de la banca centrala38 de miliarde de dolari sau 7,9% din activele lor totale.

Intr-un moment in care unele dintre cele mai mari banci dinEuropa au revenit pe profit, dupa mai multe trimestre de pierdere,bancile din Grecia intampina probleme, dupa ce inainte deizbucnirea crizei s-au extins in zona Balcanilor. Odata cuparalizarea procesului de creditare, acestea au inceput sa sebazeze pe fondurile foarte ieftine ce erau oferite de BancaCentrala Europeana si au utilizat obligatiunile emise de statulgrec ca garantie pentru creditele contractate.

In conditiile in care deficitul bugetar al statului creste,ratingul de tara se afla din nou in pericol. Aceasta situatie aincurajat speculatiile conform carora obligatiunile emise deguvernul grec ar putea sa nu mai fie in curand acceptate cagarantie de catre BCE sau ar putea fi eligibile insa la un cost maimare.

Mai mult, intentia BCE de a isi retrage sprijinul vadezechilibra mai puternic sistemul bancar grecesc.

Avertisment pentru bancheri

"Scaderea pietelor grecesti reprezinta un avertisment pentruinstitutiile financiare, pentru ca acestea sa nu devina preadependente de sprijinul bancii centrale", a spus Huw Worthington,strateg la Barclays Capital.

Pe piata din Romania, bancile elene ocupa o pozitie forte, intopul celor mai importanti 15 jucatori de la noi, Grecia fiindreprezentata de patru banci - Alpha Bank Romania, EFGEurobank-Bancpost, Piraeus Bank si National Bank of Greece-BancaRomaneasca, insa acestora li se adauga si alti jucatori de taliemedie si mica. Primele grupuri financiare ce au intrat pe piata dinRomania au fost Alpha Bank si NBG, ele reprezentand la inceputulanilor '90 unii dintre primii investitori straini. Intre timpacestora li s-au mai alaturat Piraeus Bank, EFG Eurobank, Emporiki,ATE Bank (Banca Agricola a Greciei) si Marfin Bank (fostaEgnatia).

Deficit record pentru zona euro

Cea mai mare problema a Greciei ramane insa deficitul bugetar,care este asteptat in acest an sa urce la o valoare record de 12,7%din PIB, potrivit ultimelor estimari guvernamentale. Previziuniles-au inrautatit considerabil in decursul a doua luni. Noul guverninstalat la Atena in luna octombrie a dublat tinta de deficitbugetar, care in cei opt ani de cand statul a aderat la zona euronu a reusit decat o singura data sa se incadreze in limita de 3%impusa de Uniunea Europeana.

In aceasta luna Comisia Europeana a criticat Grecia pentrustarea precara a bugetului, si a cerut guvernului sa prezinterapoarte periodice privind progresele facute.

Promisiuni neonorate

"Problema Greciei este lipsa de determinare a clasei politicepentru a forta ajustarile dureroase necesare", a spus ScottMacDonald, director de cercetare al bancii de investitii AladdinCapital. Noul guvern a castigat alegerile dupa ce a promis samajoreze taxele si impozitele pentru persoanele cu venituri mari,sa adopte masurile necesare pentru stimularea economiei sireducerea deficitului. Rezultatele se lasa inca asteptate.

Agentia de rating Moody's a avertizat Grecia inca de lunatrecuta de posibilitatea unei retrogradari a ratingului detara.

Exista de asemenea voci in cadrul sindicatelor de muncitori carespun ca iarna ar putea fi presarata cu proteste sociale dacamasurile de reducere a cheltuielilor bugetare pe care guvernul lepromite si de care are nevoie pentru a tine in frau deficitul vorfi prea agresive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO