Business Internaţional

Deprecierea abrupta a forintului impinge Ungaria mai aproape de adoptarea euro

Deprecierea abrupta a forintului impinge Ungaria mai aproape de adoptarea euro

Ferenc Gyurcsany, primul-ministru ungar: Sunt foarte ingrijorat de cursul de schimb al forintului in raport cu euro, care ar putea avea consecinte dezastruoase pentru cei care au contractat imprumuturi in valuta. (FOTO: Reuters)

02.02.2009, 17:10 23

Ungaria are nevoie de un plan credibil privind adoptarea euro, iar acesta ar putea fi trasat pana la sfarsitul lunii septembrie, a declarat Ferenc Gyurcsany, seful guvernului de la Budapesta, citat de cotidianul britanic The Guardian.

Oficialul maghiar si-a exprimat in acelasi timp ingrijorarea pentru deprecierea abrupta a forintului, care se tranzactioneaza in jurul valorii de 300 de forinti pentru un euro. O continuare a deprecierii monedei nationale ar putea avea un impact semnificativ asupra consumatorilor din Ungaria, care s-au imprumutat masiv in moneda straina in ultimii ani.
Gyurcsany a declarat ca tara pe care o guverneaza are nevoie de o serie de programe economice si sociale care sa grabeasca adoptarea monedei unice europene. Ungaria nu are o data tinta pentru adoptarea monedei europene, anul acesta singurul criteriu pe care guvernul de la Budapesta il poate indeplini in acest sens fiind cel legat de limitele deficitului bugetar.
In octombrie anul trecut, Ungaria a primit un ajutor de urgenta in valoare de 20 mld. euro din partea Fondului Monetar International (FMI), a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene.
Cele mai optimiste estimari indica adoptarea de catre Ungaria a monedei unice europene in 2013, odata cu Cehia, Polonia si Tarile Baltice. "Voi sprijini planul care va garanta cel mai scurt drum catre adoptarea euro, dar care va fi si cel mai credibil", a declarat Gyurcsany. "Cred ca in urmatoarele luni, cu o larga participare a expertilor si a publicului, un asemenea plan va fi adoptat", a adaugat premierul maghiar.
Acesta a mentionat totusi ca adoptarea monedei euro va necesita o politica fiscala mult mai stricta din partea Ungariei. "Adoptarea euro reprezinta un program economic si social care pune accentul pe disciplina", a precizat el.
Ministrul ungar de finante Janos Veres a declarat ca executivul de la Budapesta ar putea declansa pana la finele acestui an negocierile pentru intrarea in mecanismul cursului de schimb (ERM II), anticamera adoptarii monedei unice. Forintul s-a prabusit la sfarsitul saptamanii trecute pana la nivelul de 299,30 unitati pentru un euro. "Sunt foarte ingrijorat de cursul de schimb al forintului in raport cu euro, care ar putea avea consecinte dezastruoase pentru cei care au contractat imprumuturi in valuta", a declarat Gyurcsany.
Analistii spun ca depasirea pragului de 300 de forinti pentru un euro va afecta puternic consumatorii care au luat credite in euro, franci elvetieni si chiar in yeni japonezi, in conditiile in care ratele platite catre banca ar creste simtitor pe fondul unei crize accentuate a pietei fortei de munca.
Premierul le-a reamintit inca o data celor care au datorii in moneda straina ca au posibilitatea de a-si prelungi perioada de rambursare a creditului, astfel incat sa li se reduca ratele lunare si sa-si poata indeplini obligatiile catre creditori. Estimarile recente indicau o contractie cu mai mult de 3% a economiei maghiare, ceea ce a fortat guvernul sa-si modifice planurile in conditiile in care recesiunea si o inflatie sub asteptari vor genera o gaura semnificativa in bugetul public.
Gyurcsany - care a facut un apel la unitatea clasei politice maghiare - a anuntat, de asemenea, ca doreste sa implementeze cea mai ampla reforma fiscala din Ungaria ultimilor douazeci de ani, detalii legate de aceste masuri urmand sa fie facute publice la jumatatea lunii februarie.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO