Business Internaţional

Deripaska preseaza statul rus sa-i devina client

24.11.2008, 18:14 15

Oleg Deripaska, miliardarul rus ce detine cel mai mare producator de aluminiu din lume, Rusal, a declarat ca guvernul rus ar trebui sa achizitioneze metale pe masura ce recesiunea globala afecteaza puternic cererea in acest sector, scrie Bloomberg.

"Nu va fi necesar sa utilizam la maximum capacitatea de productie pe care o detinem in prezent, fie ca este vorba de otel, cupru, nichel sau zinc", a afirmat Deripaska intr-un interviu in Lima, Peru, unde magnatul l-a insotit pe presedintele rus Dmitri Medvedev la Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific. "Trebuie sa lamurim problema excesului de deseuri ce s-a acumulat. Economia va fi blocata pana cand ne vom debarasa de acestea."
Rusia, cel mai mare furnizor din lume de gaze naturale, nichel si aluminiu, se confrunta cu o majorare a ratei somajului pe masura ce preturile bunurilor de larg consum s-au diminuat puternic, reducand veniturile din exporturi. Economia ce a inregistrat o crestere anuala de 7,1% ar putea sa atinga un nivel de crestere de doar 2% in cursul anului viitor, a declarat Arkady Dvorkovich, consilier pe probleme economice al lui Medvedev.
Guvernul ar trebui sa contrabalanseze declinul cererii prin achizitionarea de materii prime la preturi negociate, a precizat Deripaska. Statul ar trebui ulterior sa le utilizeze pentru constructia de conducte, poduri, case si scoli, revitalizand infrastructura precara a tarii. Cererea pentru petrol, metale si produse agricole se va diminua in 2009 pe fondul apogeului inregistrat de criza globala, a anuntat saptamana trecuta ministrul rus de finante Alexei Kudrin. Rusia a aprobat recent un plan in valoare de 13.500 mld. ruble (390 mld. euro) ce se va derula pana in 2015 pentru a dezvolta sistemul de transport al tarii.
"Va trebui sa traim modest in urmatorii doi ani pentru a ajuta statul sa utilizeze resursele intr-un mod mai eficient", a spus Deripaska pe 22 noiembrie. "Sarcina noastra este sa reducem cantitatea de deseuri."
Rusia a pus la bataie peste 200 mld. de dolari (159 mld. euro) pentru a combate cea mai semnificativa criza financiara a tarii dupa 1998, inclusiv un pachet de 50 mld. dolari (39,7 mld. euro) pentru a sprijini companiile datornice fata de creditorii straini.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO