Business Internaţional

Deutsche Bank asteapta o ocazie potrivita pentru a lansa credite de consum in Rusia

11.06.2007, 23:03 19

Deutsche Bank, cea mai mare banca a Germaniei, doreste sa-si completeze gama de servicii oferite pe piata Rusiei cu operatiuni de creditare pentru consum pentru a profita de cererea de credite si servicii financiare din aceasta tara a carei economie inregistreaza cel de-al noualea an consecutiv de crestere, scrie Bloomberg.
"Am fi interesati sa avem o prezenta pe segmentul de retail banking in Rusia, insa va trebui sa asteptam ocazia potrivita", a declarat Josef Ackermann, CEO-ul Deutsche Bank.
In prezent, banca germana ofera servicii bancare de investitii, administrare de active si servicii financiare clientilor bogati din Rusia.
Ackermann, in varsta de 59 de ani, a declarat ca doreste sa dezvolte ceea ce a numit drept "operatiunile stabile" de consumer banking si money management pentru a impulsiona cresterea castigurilor pana in anul 2008. Banca germana cu sediul la Frankfurt, care a cheltuit 1,1 miliarde de euro anul trecut pe achizitii pe segmentul de consumer finance in Germania, isi consolideaza operatiunile similare desfasurate in Polonia, India si China.
Rusia, a zecea mare economie a lumii, se va numara printre primele cinci din lume in 2020, in contextul in care statul dezvolta noi tehnologii si se desprinde de "dependenta" de resurse naturale, a anuntat primul-ministru adjunct al tarii, Serghei Ivanov.
Pana in 2020, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor se va dubla, atingand 30.000 de dolari (22.000 de euro) si cel putin jumatate din locuitorii Rusiei vor face parte din clasa de mijloc, a declarat Ivanov.
Ivanov ar putea fi unul din candidatii la presedintie dupa terminarea mandatului actualului presedinte rus Vladimir Putin, in 2008.
Deutsche Bank ar putea lua in considerare achizitionarea unei banci axate pe servicii pentru persoane fizice din Rusia, desi "in acest moment nu se vede nimic la orizont", a declarat Ackermann.
Preturile platite pentru bancile de retail din aceasta tara sunt "mari, insa avand in vedere potentialul de crestere al acestor banci, acestea sunt justificate, in special pe termen lung", a declarat Ackermann.
De asemenea, Deutsche Bank ar putea incerca sa-si consolideze prezenta pe aceasta piata pe cont propriu, marca sa fiind deja cunoscuta in Rusia, arata Ackermann. Aproximativ 800 de persoane lucreaza pentru Deutsche Bank in Moscova, dupa ce banca germana a achizitionat restul actiunilor in cadrul companiei de brokeraj United Financial Group in 2005.
In acelasi timp, Deutsche Bank doreste sa-si consolideze operatiunile pe care le desfasoara deja pe piata rusa, unde exista "o batalie dura pentru talente", spune Ackermann.
Nicholas Jordan, codirector al diviziei ruse de operatiuni bancare de investitii a Deutsche Bank, a parasit divizia dupa 11 ani in care a lucrat in cadrul acesteia, pentru a conduce noua divizie din Moscova a Lehman Brothers. Ackermann a declarat ca se asteapta ca firmele rusesti sa atraga din ce in ce mai frecvent capital prin intermediul ofertelor publice initiale.
"Ma astept sa se intample multe in aceasta zona in anii urmatori", a declarat el, adaugand ca firmele din Rusia vor incerca probabil sa se extinda si peste hotare.
Aproximativ 30 de companii din Rusia ar putea atrage 20 de miliarde de dolari anul acesta prin intermediul ofertelor publice initiale, inca 15 miliarde de dolari putand veni prin intermediul unor oferte secundare, conform estimarilor facute in luna februarie de Ilia Sherbovich, director de investment banking in cadrul diviziei moscovite a Deutsche Bank.

Deutsche Bank in Rusia
Doreste sa-si completeze gama de servicii oferite pe piata Rusiei cu operatiuni de creditare pentru consum pentru a profita de cererea de credite si servicii financiare din aceasta tara.
In prezent, banca germana ofera servicii bancare de investitii, administrare de active si servicii financiare clientilor bogati din Rusia.
Ar putea lua in considerare achizitionarea unei banci axate pe consumer lending din Rusia sau ar putea incerca sa-si consolideze prezenta pe aceasta piata pe cont propriu.
In acelasi timp doreste sa-si consolideze operatiunile pe care le desfasoara deja pe piata rusa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO