Business Internaţional

Dezvoltatorii din Moscova ingheata proiectele imobiliare din cauza inaspririi creditarii

Dezvoltatorii din Moscova ingheata proiectele imobiliare din cauza inaspririi creditarii

Foto: Reuters

01.10.2008, 19:00 24

Criza globala de pe pietele financiare este pe cale sa intrerupa boomul inregistrat de Rusia in sectorul constructiilor, in ultimul deceniu, scrie Bloomberg. Si asta in conditiile in care nivelurile record ale dobanzilor exercita presiuni asupra dezvoltatorilor de pe a treia cea mai scumpa piata a proprietatii din lume.

"Ratele la credite au urcat pana la niveluri ridicole, iar marjele sunt foarte stranse," declara Dmitri Lutsenko, membru al boardului Mirax Group, compania cu sediul in Moscova ce construieste Turnul Federatiei, care va fi cel mai inalt turn din Europa in momentul in care va fi finalizat, in 2010.
Mirax a anulat planurile de dezvoltare a 10 milioane de metri patrati de spatii comerciale si rezidentiale dupa ce ratele dobanzii la unele credite au avansat cu pana la 25%, a declarat Serghei Polonski, proprietarul miliardar al Mirax. Conform siteului companiei, aceasta detine proiecte in tari ca Rusia, Ucraina, Franta, Turcia, Vietnam, Muntenegru.
Ratele in crestere la finantare afecteaza deja cererea de apartamente, a declarat Oleg Repchenko, director al Real Estate Market Indicators. Preturile ar putea stagna in ultimul trimestru al anului, iar in 2009 ar putea inregistra primul declin din 11 ani, conform grupului de cercetare cu sediul in Moscova.
Scaderea s-ar putea ridica la 30% pentru unele tipuri de apartamente pana la sfarsitul anului 2009, a declarat Repchenko.
In Moscova, preturile locuintelor au crescut de peste sase ori din 2003 incoace. In primele sase luni ale acestui an, acestea au avansat cu 25% pana la o medie de 136.404 ruble (5.318 dolari) pe metru patrat, conform Metrinfo, o companie de cercetare de piata. De atunci, preturile au crescut cu inca 13%. Moscova se situeaza acum pe pozitia a treia in topul celor mai scumpe locatii pentru proprietati rezidentiale, dupa Monaco si Londra, conform Global Property Guide.
Investitorii ar trebui sa "scape" de actiunile companiilor din sectorul imobiliar rusesc, inclusiv de cele ale PIK Group si Sistema-Hals pentru ca acesta va fi "cel mai grav afectat" segment economic din tara in eventualitatea unei recesiuni globale, spun analistii JPMorgan Chase.
"Majoritatea companiilor imobiliare rusesti nu sunt clasificate ca blue chips (companii ale caror actiuni se situeaza in topul preferintelor investitorilor - n. red.), astfel incat acestea se confrunta deja cu costuri mai mari de finantare," declara Peter Westin, strateg in cadrul JPMorgan Chase.
PIK, dezvoltatorul rus cu cea mai mare valoare de piata, a pierdut 79% din valoare de la oferta publica initiala lansata in iunie 2007 incoace.
OAO Open Investment, a doua mare companie imobiliara tranzactionata public, a inregistrat o scadere de 52% in acest an. LSR Group, dezvoltatorul si producatorul rus de materiale de constructii controlat de miliardarul Andrei Molchanov, a scazut cu 64%.
"Va fi mai greu pentru companiile nou intrate si dezvoltatorii mai mici, dar bancile vor continua sa sustina companiile mari cu un istoric bun de credit," a declarat David Geovanis, managing director al Londron & Regional Properties din Rusia.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO