Business Internaţional

Diamantele De Beers, vandute in cantitati record

26.07.2005, 18:37 18

De Beers, lider mondial in productia de diamante, anticipeaza vanzari anuale record de cel putin 6,4 miliarde de dolari (5,25 miliarde de euro) dupa cresterea preturilor generata de cererea sporita, informeaza Bloomberg.

Vanzarile de diamante au crescut cu 8%, atingand o valoare de 3,2 miliarde de dolari (2,62 miliarde de euro) in prima jumatate a anului. Analistii estimeaza o evolutie de cel putin aceeasi valoare pentru al doilea semestru. Veniturile astfel cumulate vor depasi valoarea de 5,7 miliarde de dolari (4,67 miliarde de euro) inregistrata in anul precedent.

Preturile in industria care totalizeaza peste 8,2 miliarde de dolari (6,73 miliarde de euro) s-au triplat din 2003. Acest lucru vine ca o consecinta directa a faptului ca rata de crestere a descoperirilor de diamante neslefuite nu poate tine pasul cu rata de crestere a cererii.

Piata bijuteriilor din China, conjugata cu cea deja traditionala din SUA, au dublat preturile diamantelor De Beers. Producatorul cu o experienta ce depaseste un secol asigura furnizarea a 3 din 5 diamante. Trendul economic ascendent pe care se inscrie economia SUA, dar si inclinatia sporita spre consum a agentilor reprezinta motive de reala bucurie pentru managementul pretiosului producator.

Profitul net al primului semestru a inregistrat o scadere de 0,6% cauzata de provizioanele pentru stocurile de anul trecut. Aceasta diferenta va fi eliminata in a doua jumatate a anului cand este asteptata o crestere de 6% datorita cererii globale de bijuterii.

Cererea anuala de diamante ar putea depasi oferta cu 7 miliarde de dolari (5,74 miliarde de euro) in anul 2012 din cauza epuizarii resurselor minerale.

De Beers controleaza aproape toata extractia din Botswana, cea mai mare producatoare mondiala, printr-un joint-venture cu guvernul acesteia. Mai sunt derulate afaceri pe teritoriul Namibiei, renumita pentru calitatea diamantelor, Sudul Africii si Rusiei, care furnizeaza pietre pretioase prin intermediul concurentei Alrosa.

De Beers se confrunta cu probleme in Sudul Africii, loc unde a fost fondata compania acum 117 ani. Aprecierea monedei nationale, radul, cu un procent de 81% fata de dolarul american a determinat ca 5 din cele 7 mine sa fie neprofitabile, potrivit declaratiei lui Jonathan Oppenheimer, directorul De Beers.

Diamantele, considerate la origini lacrimi ale zeilor de catre grecii antici sau particule de stele in istoria romana, au adus familia Oppenheimer pe culmile prosperitatii financiare in Africa. Aceasta este posesoarea unor active de 40% din totalul De Beers, alaturi de guvernul din Botswana care detine un procent de 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO