Business Internaţional

Dilema tarilor din Est: este mai bine cu euro sau fara

25.05.2010, 00:00 33

Timp de aproape un deceniu, statele din Europa Centrala si deEst au vazut adoptarea monedei euro ca pe un premiu pentru caretoate sacrificiile din lume isi aveau sensul. Acum insa, situatias-a schimbat la 180 de grade: in conditiile in care zona euro esteingropata in criza, statele din Est incep sa-si piarda incredereain moneda unica - si nu sunt de blamat pentru acest lucru, potrivitunei analize a Financial Times.

Desi entuziasmul a scazut, majoritatea statelor din Est careapartin Uniunii Europene (UE) sunt obligate sa adopte monede euromai devreme sau mai tarziu, in functie de performantele economice,si raman devotate acestui obiectiv.

Intr-adevar, aceste state anunta ca procesul de trecere la euroar putea dura mai mult decat se anticipase initial, pentru catrebuie sa faca mai multe eforturi pentru a se pregati, dar inprimul rand pentru ca zona euro trebuie sa se puna pe picioare dinnou.

Principalul dezavantaj al apartenentei la uniunea monetara aiesit la suprafata in perioada de criza. State membre ale zoneieuro precum Grecia, Irlanda si Spania nu au posibilitatea de a-sideprecia moneda, astfel ca au fost nevoite sa recurga la o"depreciere interna" brutala, prin reducerea salariilor reale si apreturilor pentru a-si recastiga competitivitatea la nivelinternational. Pe de alta parte, ajustarile realizate de tarilebaltice, care nu sunt in zona euro, dar au monedele legate de eurola un curs fix, au fost mult mai dureroase. Spre exemplu, economiaLetoniei s-a comprimat cu aproape un sfert, insa succesul Estoniei,care va trece la euro in 2011, a demonstrat ca sacrificiile sunt decele mai multe ori constructive. La polul opus, tarile cu regimvalutar variabil, precum Polonia si Cehia, au avut o serie debeneficii pe perioada crizei. In Polonia, cursul de schimbzlot-euro a coborat cu circa 20% in perioada 2008 -2009 si a reusitsa stimuleze competitivitatea tarii, care de altfel a fost singurulstat membru al UE care a evitat recesiunea.

Ramane de vazut insa cum si cand va reusi Estul sa se integrezepe deplin in uniunea monetara europeana. Chiar daca isi vor dori sanu o faca, prin aderarea la UE tarile estice sunt obligate saadopte si moneda unica, pentru ca nu beneficiaza de o clauza deopt-out, asa cum este in cazul Marii Britanii sau alDanemarcei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO