Business Internaţional

Dimitri Firtas, tarul gazului, propune un nou "deal" cu Europa

02.02.2009, 17:03 50

Ucraina ar trebui sa creeze o companie de tip joint-venture impreuna cu Gazprom si cu alte companii europene printre care E.ON si GDF Suez pentru a asigura alimentarea cu gaze naturale a Europei, dupa disputa de luna trecuta, este de parere miliardarul ucrainean Dimitri Firtas, scrie Bloomberg.

Investitorii rusi, ucraineni si europeni vor detine fiecare o treime din noua companie mixta, potrivit declaratiilor lui Firtas. El controleaza 45% din compania RosUkrEnergo inregistrata in Elvetia, iar partenerul sau de afaceri Ivan Fursin detine o participatie de 5%. Restul de 50% sunt detinute de Gazprom. Din 2006 RosUkrEnergo a devenit singurul furnizor de gaze naturale al Ucrainei.
Livrarea de gaze naturale din Rusia catre Europa prin Ucraina a fost stopata timp de doua saptamani in luna ianuarie, pe fondul unor dispute cu privire la pret si taxe de tranzit. Primul-ministru rus Vladimir Putin a declarat sub protectia unui acord semnat de cele doua guverne in data de 19 ianuarie ca intermediarii acestui schimb vor fi eliminati.
"Sunt convins ca un astfel de consortiu ar trebui infiintat", a spus Firtas. "Luand in considerare ca gazul rusesc ia drumul Europei, companii precum E.ON din Germania, Gaz de France si Wingas ar fi interesate."
Propunerea lui Firtas ar limita contributia Ucrainei la acest joint-venture la conductele prin care s-ar livra gazele, care sunt responsabile pentru transportul a aproximativ un sfert din consumul anual al Uniunii Europene, care potrivit estimarilor acestuia ar valora aproximativ 20 mld. dolari (15,5 mld. euro). El a mai adaugat ca Gazprom ar trebui sa puna la dispozitia firmei timp de 25 de ani campuri gazeifere care sa sa produca 50 mld. metri cubi pe an, iar companiilor europene le va ramane sarcina de a veni cu cash.
Serghei Kuprianov, unul dintre purtatorii de cuvant ai Gazprom, nu a putut fi contactat pentru comentarii. Purtatorul de cuvant al E.ON Jens Schreiber a declarat ca nu poate face comentarii cu privire la activitatea unitatii sale Rhurgas, iar omologul de la Rhurgas Helmut Roloff nu a raspuns. Nici purtatorul de cuvant al GDF Suez Armelle Dillar nu a fost dispusa sa comenteze.
Firtas, in varsta de 43 de ani, are o avere estimata la 3,8 mld. dolari, potrivit revistei poloneze Wprost, iar afacerile sale sunt concentrate in principal in sectoarele de energie, constructii de conducte si produse chimice. El si-a consolidat activele in cadrul companiei mama Group Dimitri Firtas in iunie 2007. Imperiul sau a fost construit in ultimii 15 ani, dupa ce la inceputul anilor e90 s-a mutat la Moscova, unde in 1993 a incheiat primul sau acord in sectorul gazelor cu Turkmenistanul, indatoririle sale presupunand oferirea de alimente fostului stat socialist. RosUkrEnergo a fost infiintat in 2004 de catre "politicieni rusi si ucraineni de top", iar misiunea sa primordiala a fost aceea de a importa gaz din Asia Centrala catre Ucraina, potrivit datelor de pe site-ul companiei.
Fluxurile de gaze naturale catre anumite state din Europa de Est nu au ajuns inca la parametri normali, ca urmare a disputei ce a cauzat o criza a gazelor in 20 dintre statele Uniunii Europene. Multe dintre statele europene sunt dependente de gazul rusesc in proportii ce depasesc 70%.
Propunerea lui Firtas, ce vizeaza un contract de tip joint-venture ce implica o serie de companii europene, readuce in prim-plan o idee ce a fost enuntata in timpul razboiului gazelor de luna trecuta.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO