Business Internaţional

Din cauza inflaţiei şi a crizei energiei, companiile poloneze îşi reduc producţia, marile firme germane se gândesc la relocare, iar fermierii finlandezi vor să renunţe la afaceri

Din cauza inflaţiei şi a crizei energiei, companiile...

Autor: Catalina Apostoiu

03.11.2022, 23:13 338

Producţia din industria manu­facturieră poloneză a scăzut în oc­tom­brie pentru a şasea lună conse­cutiv în contextul slăbirii cererii, notează Warsaw Voice. Reducerile de producţie implică disponibilizări.

Indicatorul PMI, bazat pe un sondaj realizat în rândul managerilor din aproximativ 250 de companii din industria manufacturieră poloneză, a coborât la 42 de puncte în octombrie, cel mai scăzut nivel din primăvara anului 2020. De câte ori a fost posibil, compa­niile au încercat să acopere co­men­zile din stocuri, reducându-şi achizi­ţiile de componente şi mate­riale. În continuare acestea suportă presiuni inflaţioniste ridicate la nive­lul lan­ţului de aprovizionare.

În Germania, din cauza crizei ga­zelor, jucătorii din industrie ar putea începe să se uite la zone mai ieftine peste graniţe, scrie Deutsche Welle. Germania caută cu disperare so­luţii pentru criza energiei. În octom­brie, guvernul federal a redus taxele pe gaze şi a adoptat un pachet de susţi­nere de 200 miliarde de euro. Recent, o co­misie de experţi econo­mici a pu­blicat un raport ce susţine plafonarea preţu­rilor gazelor pentru consumatori.

Grupul a propus de asemenea plafonarea preţurilor pentru marii jucători industriali, însă a subliniat că acesta ar trebui condiţionat de rămâ­nerea producţiei existente în Germa­nia. Însă, cu gazele ieftine din Rusia de domeniul trecutului, există temeri că firmele şi-ar putea muta produc­ţia cu consum ridicat de gaze în ţări cu costuri mai scăzute.

În Finlanda, fermierii fac faţă cu greu facturilor în creştere puternică la energie, cât şi scumpirii îngrăşă­min­telor, potrivit Euractiv.

Numai aproximativ o treime din aceştia şi-au achiziţionat deja îngră­şă­mintele necesare pentru următorul sezon, relevă un sondaj recent.

Din rândul fermierilor chestionaţi, 55% au anticipat că problemele de lichiditate pe care le au se vor acutiza în următoarele şase luni.

Preţurile energiei reprezintă de asemenea un motiv major de îngrijorare pentru fermieri, unu din trei aşteptându-se ca facturile la electricitate să se dubleze deja în acest an.

Aceste tendinţe afectează deja producţia, 15% din cei chestionaţi confirmând că şi-au redus deja sau suspendat în întregime producţia animală. În plus, 20% au declarat că-şi vor reduce suprafaţa cultivată cu până la 25% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO