Business Internaţional

Din cauza problemelor cu care se confrunta bancile, acuratetea stabilirii Libor este pusa sub semnul intrebarii

24.04.2008, 22:02 21

Bancherii si traderii se tem ca nu se vor mai putea baza pe rata medie a dobanzii la care bancile se pot imprumuta pe piata interbancara din Londra, sau Libor, situatia avand implicatii asupra debitorilor din intreaga lume, scrie The Wall Street Journal.
Libor joaca un rol vital in cadrul sistemului financiar global. Calculata in fiecare dimineata in Londra pe baza informatiilor furnizate de banci din intreaga lume, aceasta indica rata medie a dobanzii la care bancile isi acorda credite intre ele pe termen scurt. Libor ofera un indiciu crucial al soliditatii acestora, avansand atunci cand bancile au probleme. Influenta sa trece dincolo de sistemul bancar.
Libor a devenit atat de integrata pietelor de credit, incat oamenii au ajuns sa aiba incredere implicita in ea.
Temerile privitoare la gradul in care se poate avea incredere in aceasta rata sunt "cu adevarat infricosatoare", spune Chris Freemott, un bancher din Naperville, Illinois, care depinde de Libor pentru a determina cat datoreaza firma sa, All America Mortgage, bancii First Tennessee Bank pentru o linie de credit pe care o foloseste pentru a acorda imprumuturi.
In ultimele luni, criza financiara generata de problemele de pe piata creditelor ipotecare subprime a determinat o crestere puternica a Libor. Temerile din ce in ce mai pronuntate privitoare la Libor sugereaza ca problemele bancilor ar putea fi mai grave decat sunt acestea dispuse sa recunoasca.
Temerea este ca unele banci nu vor sa anunte ratele ridicate pe care le platesc pentru creditele pe termen scurt pentru ca nu vor sa arate pietei ca sunt disperate dupa lichiditati. Sistemul Libor se bazeaza pe declaratii oneste din partea bancilor privitoare la ratele la care se imprumuta.
Daca bancile nu spun adevarul, acest lucru ar putea insemna ca milioane de debitori din intreaga lume platesc rate scazute in mod artificial pentru creditele lor. Acest lucru este benefic pentru debitori, dar ar putea afecta serios bancile si alte institutii financiare care le acorda credite.
Nu au iesit pana acum la suprafata dovezi concrete ca bancile ofera informatii false in legatura cu ratele la care se imprumuta. Insa bancherii si alti jucatori de pe piata si-au facut cunoscute temerile catre British Bankers' Association (BBA), care supravegheaza stabilirea Libor. BBA incearca in prezent sa identifice posibilele probleme.
Semnele de intrebare privitoare la Libor au aparut inca din noiembrie in cadrul unei reuniuni in care s-au luat in discutie problemele recente de pe pietele financiare. Intr-un raport, doi economisti din cadrul Bancii Reglementelor Internationale si-au exprimat la randul lor temerile ca bancile ar putea raporta rate incorecte.
Un purtator de cuvant al asociatiei bancherilor, John Ewan, a declarat ca situatia este monitorizata indeaproape.
In cadrul unui raport recent, Scott Peng, strateg in cadrul Citigroup, scria ca "impactul psihologic pe termen lung si cel economic pe care aceasta situatie l-ar putea avea asupra pietei financiare este urias". Peng estimeaza ca daca bancile ofera date corecte cu privire la costurile legate de contractarea de imprumuturi, Libor la trei luni ar fi cu 0,3% mai ridicata.
O crestere usoara a Libor poate insemna foarte mult pentru debitori. De exemplu, o crestere de 0,3% ar adauga peste 100 de dolari la rata lunara a unui credit ipotecar cu rata variabila in valoare de 500.000 de dolari.
Sistemul Libor a fost dezvoltat in anii '80. Bancile erau in cautarea unui punct de referinta care sa le permita sa stabileasca ratele finantarilor sindicalizate. Legand ratele de Libor, bancile incercau sa garanteze ca ratele dobanzii platite de clientii lor nu scad niciodata prea mult sub propriile costuri de finantare.
Astazi, ratele Libor sunt stabilite pentru 15 perioade diferite, de la overnight la zece ani, si in zece monede. Acestea servesc drept baza pentru platile realizate in contul imprumuturilor corporate, ipotecare si studentesti in valoare de mii de miliarde de dolari.
Ratele Libor sunt utilizate in acelasi timp pentru stabilirea conditiilor contractelor din domeniul derivatelor, in valoare de peste 500 de mii de miliarde de dolari, pe care companiile din intreaga lume le folosesc pentru a se proteja impotriva unor schimbari bruste in ceea ce priveste diferenta dintre ratele dobanzii pe termen lung si termen scurt.
Cea mai mare parte a activitatilor de imprumut interbancar au loc intre 7 si 10 dimineata, ora Londrei. Ratele la care bancile se imprumuta intre ele sunt cunoscute numai de ele si posibil de brokeri.
In fiecare dimineata pana la ora 11.10, ora Londrei, grupuri de banci trimit date catre Reuters Group cu privire la cat le-ar costa sa imprumute "o suma rezonabila" intr-o anumita moneda.
Pentru a reduce posibilitatea ca vreo banca sa manipuleze o medie prin raportarea unor date false, Reuters elimina grupurile cu cele mai ridicate si cele mai scazute date inainte de a calcula mediile.
Justin Abel, director in cadrul Reuters, spune ca rolul companiei sale se reduce la a calcula mediile pe baza informatiilor oferite de banci. In urma crizei globale a pietelor financiare care a izbucnit in vara anului trecut, bancilor le este mai dificil sa combine si mai apoi sa vanda tot felul de imprumuturi, cat si sa emita obligatiuni.
Astfel, bancile se indreapta din ce in ce mai frecvent catre piata interbancara pentru a imprumuta cash. Insa pe fondul pierderilor in crestere inregistrate de acestea din titluri ipotecare si alte investitii au aparut temeri ca o institutie foarte importanta ar putea ajunge sa se confrunte cu probleme grave. Astfel, bancile au devenit din ce in ce mai putin dispuse sa se imprumute reciproc.
In aceste conditii, multe banci nu mai sunt dispuse sa acorde imprumuturi altor banci pe perioade mai mari de o saptamana. Drept rezultat, ratele pe care le transmit referitoare la imprumuturi pe trei luni sau mai mult au adesea un caracter speculativ, spun brokerii.
Aceste probleme se dovedesc costisitoare pentru alte tipuri de debitori din intreaga lume. Ca semn al temerilor in crestere privitoare la Libor, traderii si bancile iau in considerare utilizarea altor puncte de referinta pentru calcularea ratelor dobanzii, conform mai multor traderi.
In raportul Bancii Reglementelor Internationale, publicat in luna martie ca parte a unei analize trimestriale, economistii Jacob Gyntelberg si Philip Wooldridge se aratau ingrijorati ca bancile ar putea raporta intentionat date incorecte. In raport se arata ca bancile ar putea raporta rate false pentru a profita de pe urma tranzactiilor din domeniul derivatelor. In raport se mai arata ca in ciuda practicii de eliminare a grupurilor cu cele mai ridicate si cele mai scazute date, ratele Libor ar "putea fi totusi manipulate daca bancile se pun de acord in acest scop sau daca un numar suficient dintre acestea isi schimba comportamentul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO