Business Internaţional

Din cauza problemelor din SUA, investitorii fug de actiunile bancilor europene

16.07.2008, 17:27 18

Declinul pietei financiare europene a fost condus de Barclays si Societe Generale, in timp ce in Asia, titlurile Mitsubishi UFJ Financial s-au prabusit dupa ce bancile din Japonia si Taiwan au dezvaluit ca detin instrumente financiare bazate pe ipoteci emise de creditorii americani in valoare de 50 mld. dolari (31,5 mld. euro) , scrie Bloomberg.
Indicele MSCI World a pierdut 0,7%, pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri, fiind cotat la 1.331,69 puncte.
Toti cei 18 subindici industriali din Europa au inregistrat scaderi, in timp ce indicii din India, China si Hong Kong s-au prabusit cu mai mult de 3%. "Ceea ce determina toata aceasta situatie este teama privind continuarea pierderilor din segmentul de creditare", a declarat Benoit de Broissia, analist la Richelieu Finance in Paris, care administreaza active de peste 6 mld. dolari.
"Bancile vor continua sa aiba dificultati si cel mai probabil vor efectua noi operatiuni de strangere de capital", a adaugat el.
Standard & Poor's 500, MSCI World si indicele britanic FTSE 100 au inregistrat anul acesta pierderi de peste 20%, intrand astfel pe un trend descendent de lunga durata sau pe asa-numita piata in deriva (bear market).
Indicele MSCI World a pierdut 21% fata de nivelul maxim inregistrat in octombrie 2007, pe fondul accelerarii inflatiei si al pierderilor de 400 mld. dolari inregistrate de bancile din intreaga lume dupa declansarea crizei subprime.
In aceasta perioada, bursele mondiale au scazut cu 13.000 de miliarde de dolari (8.200 mld. euro).
In sedinta de tranzactionare de marti, indicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 1,9%, in timp ce MSCI Asia Pacific a coborat cu 2,4%. Indicele nipon Nikkei 225 a scazut cu 2%. Actiunile Barclays, cea de-a doua mare banca britanica, au coborat cu 5,8%, pana la 2,54 lire streline, in timp ce Societe Generale a pierdut 4,78%, pana la 49,03 euro pe actiune.
Titlurile Mitshubishi UFJ, cea mai mare banca nipona dupa valoarea de piata, s-au prabusit cu 5%, ajungand pana la 929 de yeni (5,48 euro). Sumitomo Mitsui Financial, a doua banca importanta din Japonia, a inregistrat o scadere de 5,9%, ajungand pana la 786 yeni (4,64 euro).
In acelasi timp, actiunile Ciba Holdings, cel mai mare producator de coloranti pentru masele plastice, au inregistrat cea mai puternica scadere din 2001 incoace, dupa ce Merrill Lynch si-a redus estimarile privind profitul companiei, care ar putea fi afectat de preturile record ale materiilor prime.
Actiunile Ciba Holding s-au prabusit cu 11%, pana la 24,26 euro, cel mai semnificativ declin din septembrie 2001 incoace. Merrill si-a redus estimarile privind profitul companiei cu 10% anul acesta si cu 32% in 2009, pe fondul aprecierii preturilor materiilor prime.
"Cresterea continua a preturilor materiilor prime va avea un impact semnificativ asupra performantelor pe termen scurt ale grupului", a declarat Andrew Stott, analist in cadrul filialei Merrill din Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO