Business Internaţional

Din ce fac bani cei mai bogaţi doi polonezi

Din ce fac bani cei mai bogaţi doi polonezi

Autor: Bogdan Cojocaru

05.07.2011, 00:06 2107

Născut în 1950, Kulczyk provine dintr-o familie cutradiţie în afaceri. Tatăl lui a avut trei companii, caredupă cel de-al Doilea Război Mondial au fost preluate de statulcomunist. În 1981 a pus bazele uneia dintre primele com­panii cucapital străin din Polonia, Inter­kulpol, cu afaceri în domeniulcomer­ţului auto. Şapte ani mai târziu a înfiin­ţat Kulczyk Tradex,singurul dealer oficial al Volkswagen şi Audi de pe pia­ţapoloneză. În 1991, a creat Kulczyk Hol­ding, companie curăspun­dere limi­tată care în 1993 a devenit societate peacţiuni.

La începutul anilor 1990, Kulczyk a câştigat de la guvern uncontract pentru a livra maşini poliţiei poloneze şi Biroului pentruProtecţia Statului, scrie revista americană Forbes. În 1993, omulde afaceri a cumpărat o participaţie la un producător de beredeţinut de stat, Piwowarska, cu zece milioane de do­lari. Ulterior,a jonglat cu acţiuni la compa­nii cu opera­ţiuni în domeniulenergiei şi serviciilor financiare.

În 2007 a fost forţat să dea o parte din avere soţiei sale, decare a divorţat.

Criza financiară s-a dovedit profi­tabilă pentru Kulczyk,notează Finan­cial Times. Cea mai bună afacere a lui din 2009 afost schimbarea unei partici­paţii de 28% la Piwowarska (acţiunileva­lorau 1,1 mld. dolari) pentru 3,8% din grupul SABMiller. Întretimp, după ieşirea din criză, titlurile producătorului sud-africande bere au crescut cu peste 50%. Kulczyk a demonstrat sincro­nizareexcelentă şi cu decizia de a vinde participaţia pe care o deţineala PKN Orlen, dar şi acţiuni din sectorul teleco­mu­nicaţiilor şiasigură­rilor înainte ca bursa de la Varşovia şă intre în picaj dincauza crizei financiare globale.

În plus, Autostrada Wielkopolska, companie de construcţii deinfra­struc­tură a lui Kulczyk, a primit aprobare pentru un proiectde 1,6 mld. euro pen­tru construirea unei porţiuni de auto­stradă.Vehiculul de investiţii al omu­lui de afaceri, KulczykInvest­ments, a reuşit să iasă dintr-o investiţie de 60 mil. dolaridin Dubai cu un uşor profit înainte de colapsul pieţei imobiliare aemiratului. Recent, Kulczyk a anunţat că vinde afacerea auto cătreVW.

Legat de afacerile lui Zyg­munt Solorz-Zakexistă multe mituri, cel mai popular fiind acelacă şi-a în­ce­put cariera vânzând lumânări la poarta cimitiruluidin oraşul natal Radom. A fugit din Polonia comunistă şi şi-aschimbat de mai multe ori numele - Solorz vine de la o soţie, iarZak de la alta, revenind în ţară după căderea comunismului.

Recent, i-a reuşit cea mai mare afa­cere din carieră, achiziţiacu 3,8 mld. euro a celui de-al doilea operator de tele­fonie mobilădin Polonia, Polko­mtel, scrie Financial Times. Afacerea este ceamai mare dintr-o carieră mar­cată de pariuri care aproapeîntot­deauna au avut succes.

În primii ani ai transformării post-comuniste a Poloniei, omulde afaceri s-a implicat în orice ar fi putut scoate bani, de lavânzarea de radiatoare electrice la importul de maşini.

Prima lovitură a dat-o în 1993, când a licitat aparent fărăsperanţă pentru achiziţia unei licenţe de emisie la nivel naţionalpentru televiziune privată şi, uluitor, a câştigat. Licenţa i-apermis să transforme televiziunea Polsat, înfiin­ţată în 1992, înuna dintre cele mai mari reţele private de televiziune dinPo­lonia.

În 2004, Solorz-Zaka a preluat Elektrim, un con­glomeratindustrial împovărat de datorii, dar care deţinea un activ extremde valoros: o partici­paţie la PTC, pe atunci cel mai mare operatorpolonez de telefonie mobilă. Achiziţia l-a adus direct în mijloculunei lupte între Vivendi, un fost partener al Elektrim, şi DeutscheTelekom, care avea 49% din PTC. Până la urmă, anul trecut Elektrima reuşit să iasă din fali­ment, deposedat de activele tele­com,păs­trând însă o termocentrală ali­mentată cu cărbune - PAK,printre pri­mii trei producători polonezi de electri­citate - şiproprietăţi imobiliare valo­roase în Varşovia.

Solorz-Zak a vândut anul trecut Pol­sat către Cyfrowy Polsat,platformă de televiziune cu plată controlată tot de el. Omul deafaceri mai deţine par­ticipaţii care-i asi­gură controlulfon­dului de pensii PTE Polsat, asigu­rătorul de viaţă Polisa şibanca Invest Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO