Business Internaţional

Directia economica a Poloniei, sub semnul intrebarii

10.11.2005, 17:33 18

Guvernul minoritar al Poloniei constituit in urma cu o saptamana va incerca sa castige un vot de incredere in parlament in contextul unei nesigurante crescande cu privire la directia politica si economica a tarii, arata Financial Times.

Primul-ministru Kazimierz Marcinkiewicz va incerca sa-si asigure sprijinul partidelor populiste fara a-i "speria" pe investitori si pe partenerii din Uniunea Europeana ai Varsoviei. Recent, acesta a solicitat anularea interviurilor media dupa ce Teresa Lubinska, ministrul de finante, a sugerat in cadrul unui interviu ca investitiile in hypermarketuri nu sunt dorite, a argumentat inregistrarea unui deficit bugetar mai mare si a luat apararea sistemului ineficient de protectie sociala.

Remarcile acesteia i-au speriat pe investitori, bursa de la Varsovia, cat si zlotul inregistrand scaderi.

Nesiguranta deriva din incapacitatea partidului conservator condus de primul-ministru, PiS, de a forma o coalitie cu partidul liberal, aflat pe locul doi in alegeri. Aripa de dreapta a PiS a profitat de absenta OP din cadrul coalitiei, promovand o agenda radicala.

In timpul campaniei electorale, liderii PiS au promis sa reconstruiasca tara, sa lupte impotriva coruptiei si sa respecte valorile traditionale.

Nu este clar daca liderii PiS vor risca stabilitatea politica si economica a tarii pentru a-si urmari obiectivele radicale.

Acestia s-au angajat sa sustina cresterea economica a tarii si sunt pe deplin constienti ca pentru polonezi temerile principale sunt legate de rata somajului si saracie.

Primul-ministru s-a angajat sa ia masuri macroeconomice dure, cum ar fi reducerea cheltuielilor administrative cu 5 miliarde de zloti (1,24 de miliarde de euro) si a deficitului bugetar pe anul 2006 pana la 30 miliarde de zloti (7,4 miliarde de euro).

Totusi, punerea in aplicare a acestor masuri depinde foarte mult de compromisurile pe care acesta va fi nevoit sa le incheie cu celelalte partide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO