Business Internaţional

Directorii Refco au primit un miliard de dolari inainte de faliment

21.10.2005, 18:03 21

In anul dinainte ca Refco sa vanda actiuni publicului si mai apoi sa anunte al patrulea mare caz de faliment din istoria Statelor Unite, oficiali ai companiei au primit peste un miliard de dolari (836 de milioane de euro) cash, conform declaratiilor financiare ale firmei, arata The New York Times.

Robert Trosten a primit 45 de milioane de dolari (37 mil. euro) cand a parasit pozitia de director financiar al firmei cu un an in urma, conform propriei marturii a acestuia.

Exista inca multe semne de intrebare legate de colapsul Refco, o firma cu o vechime de decenii ce a a incheiat tranzactii de miliarde de dolari cu moneda straina, titluri americane de trezorerie si produse de baza pentru peste 200.000 de clienti anul trecut. Investitorii si clientii care au suferit pierderi de pe urma falimentului companiei vor dori insa sa inteleaga cum au putut insideri ai firmei sa sustraga 1,124 miliarde de dolari (940 de milioane de euro) din conturile firmei in anul dinaintea colapsului.

Pana la un anumit punct, banii obtinuti de persoane din interior nu reprezinta o surpriza, avand in vedere ca directorii Refco au vandut o parte semnificativa din companie catre Thomas H. Lee Partners, o firma privata din Boston, in august 2004. Intr-adevar, cea mai mare parte a banilor primiti de acestia au fost platiti in urma incheierii acestei tranzactii.

Creditorii Refco vor incerca aproape cu siguranta sa recupereze ce pot din platile facute de companie catre cei mai importanti directori ai sai. In timp ce platile compensatorii, asemeni salariilor, nu pot fi recuperate, platile facute ca urmare a unei vanzari sau dividendele platite proprietarilor unei companii pot fi recuperate prin lege daca firma ajunge insolvabila, spune Denis Cronin, avocat in cadrul Cronin & Vris din New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO