Business Internaţional

Directorul executiv al AIG, Martin Sullivan, ar putea fi debarcat de catre investitorii nemultumiti

Directorul executiv al AIG, Martin Sullivan, ar putea fi debarcat de catre investitorii nemultumiti

Actionarii companiei spun ca mandatul lui Sullivan (foto centru, intre jucatorii lui Manchester, echipa sponsorizata de AIG) a fost un esec total

17.06.2008, 20:27 15

Cu cateva zile inainte de intalnirea anuala care a avut loc in mai, trei dintre investitorii AIG - care controleaza impreuna peste 100 de milioane de actiuni - au trimis o scrisoare cu un ton foarte dur consiliului de conducere al companiei de asigurari, scrie Wall Street Journal.
Trimisa de miliardarul si fostul presedinte al companiei Eli Broad, impreuna cu alti doi manageri de fonduri de investitii, scrisoarea punea accentul asupra "unei involutii a sistemului de control al riscurilor", mentionand in acelasi timp "o scadere dramatica a increderii investitorilor in conducerea companiei".
Imediat dupa aceasta scrisoare, presedintele AIG Robert Willumstad si directorul Moriss Offit au avut o intalnire cu cei trei actionari, in timpul careia acestia din urma si-au exprimat din nou nemultumirile legate de performantele obtinute de companie.
"Nu ne spuneti nimic din ceea ce nu stim", a fost raspunsul lui Willumstad. "Nici noi nu suntem foarte incantati de evolutia companiei", a adaugat acesta mentionand ca ia foarte in serios situatia, dar deocamdata nu are nici o solutie de rezerva. In aceste conditii Sullivan, unul dintre veteranii companiei, a reusit sa-si mentina pozitia, insa surse din interiorul boardului de conducere spun ca aceasta situatie nu mai poate continua daca traiectoria pe care se deplaseaza in acest moment asiguratorul nu va fi modificata.
In conditiile unei inrautatiri a conditiilor de pe piata financiara, AIG a raportat in ultimele doua trimestre pierderi care se ridica la 13 mld. dolari, suma echivalenta cu profitul inregistrat de companie in tot anul 2006. Iar recent, compania a fost nevoita sa apeleze la o operatiune de strangere de capital in valoare de 20 mld. dolari.
In mare parte din istoria sa recenta compania a performat excelent. Problemele au inceput insa cu cativa ani in urma, turbulentele provocate de prabusirea pietei subprime reprezentand a treia criza traversata de companie in numai trei ani si zadarnicind eforturile executivilor sai de a o readuce pe linia de plutire.
Actiunile AIG, o lunga perioada de timp printre cele mai cautate de catre investitori, s-au prabusit cu 41% anul acesta, numai in sedinta de tranzactionare din 6 iunie inregistrand un declin de 6,8%. Din ianuarie pana acum, valoarea de piata a companiei a coborat cu 50 mld. dolari.
Performantele AIG au atras deja critici severe din partea analistilor de pe Wall Street, dar problema devine din ce in ce mai serioasa in conditiile in care propriii investitori se transforma in critici.
Unii actionari vorbesc chiar despre posibilitatea convocarii unei reuniuni speciale a actionarilor, in conditiile in care executivii companiei nu iau masuri urgente pentru redresarea situatiei. Potrivit regulamentului intern pentru ca o astfel de intrunire sa aiba loc este nevoie de acordul unei parti a actionarilor, care sa detina insa cel putin 25% din companie.
Deocamdata nu este insa clar in ce masura un asemenea sprijin ar putea fi obtinut de catre cei trei - care impreuna detin aproape 4% din actiunile AIG. Dar si alti investitori si-au exprimat nemultumirea. Printre acestia si Steven Udvar-Hazy, unul dintre actionarii principali ai AIG si seful uneia dintre cele mai puternice divizii ale companiei - International Lease Finance. Udvar-Hazy este nemultumit de recentele reduceri ale ratingului de credit al companiei, care ar putea conduce la o crestere semnificativa a costurilor de creditare, punand in dificultate operatiunile diviziei pe care o conduce.
Dincolo de nemultumirile legate de prabusirea actiunilor companiei insa, exista o serie de actionari, care pun accentul pe ceea ce ei numesc "un esec total" al mandatului lui Sullivan. Acestia spun ca, preocupat de a mentine imperiul financiar mostenit de la mentorul sau Hank Greenberg, Sullivan a fost reticent in a concedia anumite persoane sau in a interfera cu diversele divizii din cadrul companiei, fiind astfel lipsit de o perspectiva asupra problemelor AIG.
Sullivan s-a alaturat AIG inca de la varsta de 17 ani, inaintand extrem de rapid in functie. Inainte de plecarea lui Greenberg, Sullivan era vazut ca unul dintre principalii candidati la "succesiunea" acestuia, avansand pana la functia de co-director operational si vicepresedinte.
El a preluat insa conducerea companiei intr-un moment extrem de dificil, cand AIG se lupta pentru a-si mentine operatiunile in ordine. Principala idee asupra careia Sullivan a accentuat din momentul in care a preluat conducerea companiei a fost aceea a unei deschideri mai mari catre actionari, dar si catre autoritatile financiare. Un alt program pus in aplicare de catre el a fost acela al convingerii clientilor sa achizitioneze mai multe produse si servicii oferite de diverse divizii ale companiei.
Aceasta idee - a vanzarilor incrucisate - a ajutat la extinderea semnificativa a multor conglomerate financiare. In cazul AIG rezultatele nu sunt insa foarte vizibile. Totusi, Sullivan insista asupra faptului ca aceasta este o strategie pe termen lung.
Pana acum, Sullivan s-a straduit sa mentina caracteristicile si elementele majore existente in mandatele predecesorilor sai. Astfel, daca majoritatea noilor directori executivi schimba radical structura boardului de conducere, acesta a pastrat multi dintre managerii numiti de Greenberg.
De asemenea el a promis sa mentina si cultura de business a companiei. In 2006, AIG a avut un profit de 14 mld. dolari, un record pentru asiguratorul american. Insa chiar si in aceste conditii actiunile companiei nu au putut fi tranzactionate la nivelele record inregistrate in timpul mandatului predecesorului sau.
Apoi, dintr-o data au aparut problemele in cadrul diviziei de produse financiare, responsabila in mare parte pentru pierderile de 13 mld. dolari inregistrate in ultimele doua trimestre.
Diferita de structura operatiunilor de asigurari, aceasta divizie este cea care genera cea mai mare parte din profitul AIG. Operand insa cu instrumente financiare derivate - precum cele folosite pentru protectia impotriva altor investitii, cum ar fi cele din segmentul ipotecar - divizia a fost puternic afectata de prabusirea pietei subprime.
Dar la neperformanta diviziei a contribuit si Sullivan, care spre deosebire de predecesorii sai, a intrerupt sedintele saptamanale pe care le avea cu directorii fiecarei divizii, considerandu-le contraproductive. Aceasta actiune a condus la situatia in care el sa nu aiba cunostinta de problemele cu care se confruntau diversele segmente ale companiei.
Insa, in miezul crizei declansate de prabusirea pietei subprime, investitorii au inceput sa-si puna intrebari referitoare la valoarea produselor derivate cu care opera divizia de produse financiare.
Sullivan declara insa investitorilor ca este "increzator" in capacitatea companiei de a administra expunerea pe care o avea pe piata produselor derivate. Aceste declaratii au redat increderea investitorilor, iar titlurile AIG au cunoscut, la finele anului trecut, o apreciere importanta.
La scurt timp insa, firma de audit PricewaterhouseCoopers a anuntat o serie de slabiciuni in balantele contabile ale companiei.
La inceputul lunii februarie, AIG a dat publicitatii rezultatele financiare pentru 2007, care includeau si pierderile de 5,3 mld. dolari. Rezultatele pentru primul trimestru din 2008 au fost publicate abia luna trecuta, indicand o adancire a crizei companiei si pierderi de inca 7,8 mld. dolari.
Aceasta situatie i-a determinat pe investitori sa ia atitudine, declarand ca "sunt hotarati sa intreprinda orice actiune necesara pentru a preintampina continuarea declinului financiar al companiei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO