Business Internaţional

Directorul executiv al BP pleaca pe usa din dos

03.05.2007, 19:47 11

Cariera unuia dintre cei mai respectati manageri s-a sfarsit intr-un mod dezonorabil marti, Lord Browne, director executiv al BP, demisionand in urma unor dezvaluiri privitoare la faptul ca a depus marturie mincinoasa in instanta, scrie Financial Times.
Conform unor documente facute publice marti, Lord Browne a recunoscut ca a mintit in legatura cu circumstantele in care l-a cunoscut pe Jeff Chevalier, cu care a avut o relatie in perioada 2002-2006, in incercarea de a impiedica un tabloid britanic sa publice acuzatiile aduse de Chevalier cu privire la unele practici ilegale de business folosite de Browne si detalii legate de relatia dintre cei doi.
Reputatia lui Lord Browne avusese deja de suferit in urma unei explozii fatale produse in cadrul rafinariei din Texas a companiei, cat si pe fondul altor probleme de siguranta cu care se confruntasera operatiunile nord-americane ale BP.
Insa felul in care Browne a parasit BP este caracterizat de Peter Sutherland, presedinte al BP, drept o tragedie pentru un om care a depus atatea eforturi pentru a cladi compania.
Demisia il va costa pe Lord Browne pachetul compensatoriu pentru pensionare de 3,5 milioane de lire sterline (5,1 milioane de euro), precum si suma suplimentara de 12 milioane de lire sterline. Tony Hayward, succesorul sau desemnat, va prelua conducerea companiei imediat.
Judecatorul l-a criticat pe fostul sef al BP, spunand ca nu este dispus sa-i acorde acestuia circumstante atenuante dupa ce a depus marturie mincinoasa in instanta.
Lord Browne a sustinut ca-l intalnise pe Chevalier din intamplare in Battersea Park. Lord Browne l-a ajutat pe Chevalier sa-si puna pe picioare o afacere cu sonerii pentru telefoane mobile, afacere care era condusa de un director BP, secretara acestuia fiind tot o angajata a BP, a aratat judecatorul. Lord Browne a recunoscut ca asistenta sa personala indeplinea un astfel de rol in cadrul afacerii, insa Chevalier sustine ca rolul acesteia trecea dincolo de pozitia de secretara.
De asemenea, Chevalier l-a acuzat pe fostul sef al BP de a fi evitat plata TVA prin faptul ca a platit cash pentru renovarea apartamentului sau din Venetia, insa Lord Browne neaga ferm aceste acuzatii.
Anul trecut, Sutherland nu i-a permis lui Lord Browne sa-si prelungeasca mandatul dincolo de anul 2008, mai tarziu stabilind data de retragere a acestuia la sfarsitul lunii iulie a acestui an.
Surse apropiate fostului CEO al BP au declarat pentru Financial Times ca Lord Browne a hotarat sa se retraga mai curand din cauza deciziei lui Chevalier de a-si vinde povestea ziarului Mail on Sunday. Lord Browne a recunoscut faptul ca a avut o relatie cu Jeff Chevalier, dar a respins acuzatiile ce i s-au adus, printre care faptul ca acesta i-a oferit lui Chevalier sume consistente sub forma de cash si cecuri.
"In cei 41 de ani pe care i-am petrecut in cadrul BP, mi-am separat viata personala de activitatea mea din domeniul afacerilor. Am considerat intotdeauna ca orientarea mea sexuala este o problema personala, care nu trebuie facuta publica. Este o mare dezamagire faptul ca un grup de presa a decis ca speculatiile privitoare la viata mea personala trebuie facute publice", a declarat Lord Browne.
Dupa discutiile purtate pe fondul crizei la sediul BP marti, presedintele companiei, Peter Sutherland, a declarat ca board-ul companiei regreta adanc decizia luata de Lord Browne. "Pentru un director executiv care a avut o contributie atat de uriasa, este o tragedie faptul ca simtul onoarei il obliga sa demisioneze in aceste circumstante grele."
Desi judecatorul acestui caz a declarat ca lipsa de onestitate de care a dat dovada Lord Browne este condamnabila, el a decis sa nu impinga lucrurile mai departe, avand in vedere ca dezvaluirea in public a comportamentului sau reprezinta o "pedeapsa suficient de dura".


Cariera lui Browne, la sfarsit
CEO-ul BP decide sa demisioneze in urma unor dezvaluiri confom carora ar fi depus marturie mincinoasa in instanta.
Lord Browne a mintit in legatura cu circumstantele in care l-a intalnit pe Jeff Chevalier, cu care avusese o relatie intre anii 2002-2006, pentru a impiedica un tabloid britanic sa publice povestea acestuia.
Demisia il va costa pe Lord Browne pachetul compensatoriu pentru pensionare de 3,5 milioane de lire sterline (5,1 milioane de euro).
Lord Browne a recunoscut faptul ca a avut o relatie cu Chevalier, dar a respins acuzatiile ce i s-au adus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO