Business Internaţional

Diversificarea rezervei valutare a Chinei trage in jos dolarul

26.07.2006, 18:07 15

Dolarul a inregistrat o noua scadere fata de euro dupa ce guvernul chinez a propus diversificarea rezervei in valuta. Dolarul a scazut pana la 1,2666 $/euro ieri dimineata, de la 1,2635 $/euro cu o zi inainte.
In acest an, rezervele valutare ale Chinei le-au depasit pe cele ale Japoniei, considerate cele mai mari pe plan mondial, crescand anul trecut cu 32% fata de 2004.
Biroul National de Statistica din China a declarat ca tara ar trebui sa-si diversifice rezervele valutare pentru a reduce riscul pierderilor in urma deprecierii dolarului.
Totodata ar trebui sa incurajeze companiile sa investeasca in strainatate pentru a tine in frau aprecierea yuanului, moneda nationala. Dolarul reprezinta circa 70 sau 80% din rezervele valutare ale Chinei, a declarat Tai Hui, economist la banca Standard Chartered din Hong Kong, scrie Bloomberg.
"Dolarul american se poate deprecia in continuare, crescand astfel riscul pierderilor valutare", a adaugat conducerea Biroului National de Statistica. Speculatiile care anunta deprecierea dolarului prevad in acelasi timp si o crestere a yuanului.
Statisticienii nu au precizat insa motivele pentru care asteapta aceasta depreciere a dolarului.
Banca populara chineza cumpara dolari pentru a preveni ca intrarile de valuta sa duca la aprecierea rapida a yuanului. Acest lucru a facut ca rezerva valutara a Chinei sa fie cea mai mare pe plan mondial, depasind-o pe cea a Japoniei.
Rezerva valutara a Chinei a crescut cu 32% in 2005, la 941 miliarde de dolari (745 mld. euro).
"China se indreapta spre o trecere treptata de la dolarii americani la monedele majore precum yenul sau euro", a declarat Tai Hui.
China vrea sa opreasca aprecierea yuanului, care a crescut cu 1,5% de la ultima reevaluare de acum un an.
China nu isi va reduce rezervele de dolari, a declarat, pe 5 martie, Zhou Xiaochuan, directorul bancii centrale din China. Ar trebui sa foloseasca aceste rezerve pentru a cumpara aur sau petrol ca masura de protectie in cazul in care dolarul se va deprecia, a declarat Yu Yongding, consultant al bancii centrale.
Iesirile de capital "vor creste treptat, dar probabil nu vor avea un efect imediat in reducerea yuanului", a adaugat Tai Hui. Moneda chineza va creste cu 3,8% la 7,80 yuani/dolar pana la sfarsitul acestui an.
Exporturile au ajutat economia chineza sa creasca cu peste 10% in cel de-al doilea trimestru al acestui an. Produsul intern brut a crescut cu 11,3% in cel de-al doilea trimestru, cea mai rapida crestere din 1995.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO