Business Internaţional

Doar cateva economii din Est au ramas pe plus

Doar cateva economii din Est au ramas pe plus
08.04.2009, 17:25 49
Tarile din Europa Centrala si de Est s-au situat peste media Uniunii Europene in ceea ce priveste variatia Produsului Intern Brut (PIB) in ultimul trimestru din 2008, majoritatea inregistrand cresteri in conditiile in care economia zonei euro s-a contractat cu 1,5%, iar PIB-ul Uniunii Europene cu 1,4%, potrivit datelor revizuite ale Eurostat. Cu toate acestea, ritmul de crestere este cu mult sub valorile din ultimii ani.
Avand o crestere economica de 2,9%, Romania s-a clasat pe locul trei in Uniunea Europeana, la egalitate cu Cipru, in timp ce Bulgaria a inregistrat cel mai accelerat ritm de apreciere a PIB - 3,6%. Polonia s-a situat pe pozitia a doua, cu o crestere economica de 3,1%.
Cele mai proaste rezultate din regiune au fost inregistrate de tarile baltice, Estonia si Letonia inregistrand deja al treilea trimestru de scaderi. Economia Estoniei s-a contractat cu 9,7% fata de aceeasi perioada din 2007, in timp ce PIB-ul Letoniei a scazut cu 10,3%. In Occident recesiunea este una generalizata, scaderile situandu-se intre 0,6% in Olanda si 4,4% in Suedia.
Performantele din trimestrul patru au fost net inferioare celor din perioada iulie-septembrie, cand s-au inregistrat cresteri de pana la 6,8% in cazul Bulgariei si 9,2% in cazul Romaniei.
Comparativ cu trimestrul anterior, cea mai importanta crestere a fost cea a Slovaciei (2,1%), urmata de Cipru (0,6%), Grecia si Polonia, ambele cu 0,3%. Majoritatea tarilor membre ale blocului comunitar au inregistrat scaderi fata de nivelul din trimestrul al treilea.
 
Cheltuieli si investitii mai mici
In ultimele trei luni ale anului trecut, cheltuielile consumatorilor s-au redus cu 0,3% in zona euro si cu 0,4% in Uniunea Europeana, dupa o crestere de 0,1% respectiv o stagnare in trimestrul anterior. In partea estica a blocului comunitar cheltuielile consumatorilor au inregistrat cresteri modeste, sub 1%.
Investitiile au scazut cu 4% in zona euro, in timp ce exporturile au avut un declin de 6,7%. Exporturile tarilor din fostul bloc comunist au scazut drastic in ultimele luni din 2008 pe fondul recesiunii generalizate din vestul continentului european. Statele dezvoltate din occident sunt principalii parteneri comerciali ai economiilor din Europa emergenta. Activitatile din sectorul serviciilor financiare au inregistrat scaderi in 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii. In Cipru si Lituania, operatiunile din sectorul financiar au avut cresteri de peste 1%, in timp ce in Danemarca s-a inregistrat o stagnare.
Criza financiara globala s-a extins cu rapiditate pe pietele din estul Europei, care au inregistrat in ultimul deceniu cresteri semnificative, dar pe baze mai putin solide. Acestea au acumulat in aceeasi perioada datorii externe uriase si deficite de cont curent semnificative. In tari precum Bulgaria, Ungaria si Slovenia datoria externa se situeaza la peste 100% din PIB.
Problemele din Europa Centrala si de Est au generat un declin accentuat al burselor si monedelor din regiune in 2009. In ultimele saptamani, activele de pe pietele din Est si-au revenit totusi pe fondul semnalelor pozitive venite dinspre guvernele occidentale si institutiile de creditare internationale.
Declinul monedelor - care se afla inca sub nivelul din urma cu sase luni in ciuda aprecierii din ultima perioada - i-a determinat pe oficialii FMI sa ceara relaxarea regulilor de aderare la zona euro, vazuta ca un spatiu de siguranta pentru noii membri ai blocului comunitar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO