Business Internaţional

Doar Marea Britanie si Spania cumpara activele toxice ale bancilor

08.10.2008, 19:57 18

Marea Britanie si Spania lucreaza intens pentru a opri prabusirea sistemelor lor bancare dupa ce strategii europeni nu au reusit sa formeze un front comun pentru a combate criza financiara ce trece de la o stare acuta la una cronica, scrie Bloomberg.

Guvernul primului-ministru britanic Gordon Brown va investi nu mai putin de 50 mld. lire sterline (64 mld. euro) pentru a insanatosi sistemul bancar, iar Banca Angliei va oferi cel putin 200 mld. lire (256 mld. euro) sub forma de credite. Spania va cheltui 50 mld. euro pentru a cumpara activele bancilor, prima miscare a unei natiuni europene ce copiaza strategia americana.
Aceste masuri sunt cele mai importante dintr-o serie de initiative individuale ale guvernelor nationale, dupa ce liderii UE s-au dovedit incapabili sa dezvolte un plan acceptabil pentru toti cei 27 de membri. Deoarece presedintele Bancii Centrale Europene Jean Claude Trichet nu poate interveni, fiindu-i limitata prin lege puterea, mai multe guverne au decis sa urmeze o abordare unilaterala.
"Ar fi fost in mod evident imposibil sa avem o actiune coordonata", afirma Marco Annunziata, economist-sef la Unicredit MIB din Londra. "Odata ce un stat avanseaza, este dificil pentru celelalte sa nu il urmeze."
Spania si Marea Britanie au actionat la trei zile dupa ce discutiile statelor Uniunii Europene de la Paris si Luxemburg au esuat in gasirea unei abordari comune menita sa solutioneze criza bancara ce a sufocat economiile acestor state.
In timp ce Italia si Franta au propus un fond de salvare similar cu planul de 700 mld. dolari (515 mld. euro) ce a intrat in vigoare in Statele Unite, Germania s-a sustras din probleme de costuri si a pus totodata sub semnul intrebarii necesitatea acestuia. Fara un pact pe care sa il implementeze, ministrii de finante din statele Uniunii Europene au cazut de acord marti sa stabileasca un set de principii ce promitea comunicarea internatiuni si luarea in considerare a implicatiilor pe care le-ar putea avea deciziile lor la nivel national, in timp ce fiecarui guvern ii era data mana libera pentru a actiona de-o maniera ce ii avantajeaza propriul stat.
"Pietele ar fi preferat mai degraba o abordare comuna si ceva similar planului aprobat in Statele Unite, insa noi nu avem acelasi sistem federal ca Statele Unite", afirma Mark Wall, economist la divizia Deutsche Bank din Londra.
Europa incearca sa gaseasca o abordare mai cuprinzatoare, deoarece puterea este impartita intre cele 27 de capitale si exista un buget minim pentru bloc. Se pune astfel problema ce se va intampla in lipsa unui plan comun daca una dintre bancile mari, a carei activitate implica mai multe state, s-ar prabusi.
Regiunea resimte de asemenea lipsa unei persoane cu un rol asemanator cu cel al secretarului Henry Paulson sau cu presedintele Fed Ben Bernanke. Desi Trichet ar putea fi considerat candidatul potrivit pentru aceasta functie, lui ii lipseste autoritatea legala de a ajuta la salvarea bancilor cu care este investit presedintele Fed. Aceasta putere i-a permis lui Bernanke sa extinda linia de credit pentru companiile financiare cum ar fi Bear Stearns, pentru a le stopa prabusirea.Trichet nu a avut alta optiune decat sa stea si sa asiste cum guvernele iau decizii.
"Mandatul si structura Bancii Centrale Europene arata ca aceasta nu are nici puterea si nici flexibilitatea Fed", spune Neil Mackinnon, economist-sef la ECU Group din Londra.
Conform Tratatului de la Maastricht, intrat in vigoare in 1992, care a creat BCE, aceasta poate ghida sistemul bancar, asa cum s-a intamplat si pana acum, prin licitatii de capital. Ea nu supravegheaza banci si nu este menita sa asigure sanatatea din punct de vedere financiar.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO