Business Internaţional

Dobanda de referinta la euro scade la 1,25%. Vor scadea bancherii de la Bucuresti dobanzile la credite? Comentati aici

Dobanda de referinta la euro scade la 1,25%
03.04.2009, 00:00 118

Banca Centrala Europeana a decis reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 1,25%, cel mai redus nivel de la introducerea euro, in 1999, dar sub estimarile analistilor, scrie Bloomberg.

Moneda euro a crescut de la 1,3330 dolari pana la 1,3418 dolari imediat dupa ce BCE a anuntat decizia privind dobanda.
Inaintea intalnirii de ieri de la Frankfurt a strategilor BCE condusi de presedintele Jean-Claude Trichet, majoritatea economistilor estimau o reducere cu 0,5% a dobanzii de politica monetara. O asemenea miscare, spun analistii, ar fi ultima din cadrul actualei runde de reducere a dobanzii incepute anul trecut.
In conditiile in care mijloacele traditionale de combatere a turbulentelor isi ating limitele, oficialii BCE au semnalat ca ar putea oferi bancilor comerciale imprumuturi cu perioade de rambursare mai mari astfel incat acestea sa-si poata relua operatiunile de creditare.
In acest context, dezbaterea s-a mutat asupra achizitiilor de active de catre banca centrala, vicepresedintele institutiei, Lucas Papademos, declarand ca BCE ar putea cumpara obligatiuni emise de companii. Juergen Stark si Axel Weber, membri in consiliul monetar al BCE, si-au aratat insa dezacordul fata de o asemenea miscare.
„Privitor la modificarea dobanzilor suntem mai mult sau mai putin la un capat de drum", a declarat Nick Kounis, economistul-sef pentru Europa al Fortis. „Urmatorul pas este majorarea termenului de scadenta al imprumuturilor acordate bancilor comerciale. Planul B ar putea fi cumpararea de de active din sectorul privat, dar oficialii bancii nu sunt inca pregatiti pentru acest pas", a adaugat el.
Recesiunea din Europa se adanceste treptat, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) estimand ca economia zonei euro se va contracta cu 4,1% anul acesta - cel mai mare declin din perioada postbelica. Pe acest fundal, achizitia de active de catre BCE ar reprezenta o schimbare radicala a politicii institutiei care a stat deoparte in conditiile in care banca centrala americana (Fed), Banca Angliei si Banca Japoniei injectau sume uriase de bani in sistemul bancar pentru a cumpara obligatiuni de stat si active apartinand institutiilor financiare.
„Mai devreme sau mai tarziu BCE va urma politica Fed, in conditiile in care si celelalte banci centrale au actionat in aceasta directie chiar mai devreme decat era de asteptat", a declarat Kit Juckes, director in cadrul diviziei de venituri fixe a Royal Bank of Scotland.
„In Europa, achizitia de active apartinand companiilor este o operatiune mult mai facila decat cumpararea de obligatiuni guvernamentale", a adaugat el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO