Business Internaţional

Dobanzi sub zero. Institutii financiare platite ca sa ia credite

28.01.2003, 00:00 15

Ratele de dobanda au scazut sub zero, pentru prima oara in istoria Japoniei. informeaza Financial Times.
Rata de dobanda pentru fondurile interbancare pe o zi, in valoare totala de 15 miliarde yeni, tranzactionate intre bancile straine din Japonia a scazut la minus 0,01%.
Creditorul a fost banca olandeza ABN Amro, iar bancile care au luat imprumuturile au fost Societe Generale si BNP Paribas din Franta.
Rata negativa inseamna ca Societe Generale si BNP Paribas sunt de fapt platite pentru a lua creditul, intrucat se afla in situatia fericita ca la rambursarea creditului sa plateasca mai putin decat suma imprumutata.
ABN Amro ar putea si ea sa profite de afacere pentru ca exista o serie de banci straine care pot obtine fonduri la o rata negativa.
Temerile legate de insolvabilitatea bancilor japoneze i-au determinat pe multi japonezi sa prefere sa-si depoziteze banii in marile banci straine. Rezultatul a fost ca aceste banci au inceput sa-i taxeze pe deponenti pentru a-si putea plasa economiile la ele.
Bancile sunt obligate sa plaseze fondurile excedentare sub forma de credite sau sa le depuna la Banca Centrala. Recent, Banca Nationala a Japoniei a limitat valoarea acestor depozite, fortand bancile sa acorde credite - chiar daca la rate de dobanda negative.
Politica monetara relaxata a Bancii Centrale a dus ratele de dobanda pe termen lung in jurul nivelului zero. Bancherii au apreciat ca scaderea sub acest prag simbolizeaza mai degraba decadenta economica care dureaza de mult timp si nu un este un indicator al unui haos financiar viitor.
"Nu putem sa negam insa ca acest fenomen nu se va extinde", a declarat un bancher japonez dintr-o functie de conducere. Ratele de dobanda negative ar putea sa creasca veniturile la bancile de investitii straine, unde rentabilitatea investitiilor a scazut drastic din cauza lipsei de oportunitati atractive de investitii.
"Din cauza politicii monetare expansioniste a Bancii Centrale, care promoveaza ratele de dobanda nule, nu avem posibilitati de castig pe piata autohtona", a afirmat un vicepresedinte al unei bancii straine din Tokyo.
Criticii spun ca politica Bancii Centrale  de a pastra ratele de dobanda nule si de a pompa bani pe piata monetara nu a reusit sa stimuleze economia, care, potrivit ultimelor previziuni, se va contracta pentru al patrulea trimestru.
"Banca Centrala a Japoniei ar trebui sa cumpere mai multe obligatiuni guvernamentale sau obligatiuni straine pentru a avea un efect real asupra pietei", a spus Hisashi Sitow, director la Credit Suisse First Boston din Tokyo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO