Business Internaţional

Dobanzile americane raman neschimbate, insa nu se stie pana cand

29.01.2004, 00:00 8



Alan Greenspan, presedintele Rezervelor Federale americane, si membrii Comitetului de piata (Federal Open Market Committee - FOMC) al Fed au decis ieri sa mentina dobanda de referinta la 1%, minimul ultimilor 45 de ani, o decizie anticipata de majoritatea analistilor.



Totusi, parerile raman impartite in ceea ce priveste momentul in care acestea ar trebui majorate, potrivit Bloomberg News.



Ieri a avut loc prima intalnire a FOMC intr-o noua formatie, cand sapte noi guvernatori ai Fed au votat viitorul politicii monetare americane. Thomas Hoenig, din Kansas City, sustine ca atunci cand cresterea numarului de angajati din economie se accelereaza rata de dobanda trebuie majorata pentru a preveni eventualele presiuni inflationiste. Guvernatorii Ben Bernanke si Edward Gramlich se numara printre cei care considera ca dobanzile trebuie sa ramana la un nivel scazut pana in momentul in care preturile vor incepe efectiv sa creasca.



"Guvernatorii Fed nu au cazut inca de acord", a declarat Dean Maki, fost economist al Fed care acum detine un post similar la JP Morgan Chase. "Membrii Comitetului de piata sunt de parere ca deocamdata dobanzile trebuie sa stea pe loc, dar daca se vor crea 150.000-200.000 de noi locuri de munca pe luna, asa cum se anticipeaza, discutia va deveni mai interesanta", a adaugat Maki.



FOMC a redus rata dobanzii de refinantare cu 0,25% in iunie 2003, iar doua luni mai tarziu a promis ca nu va mai opera nici o majorare "pentru o perioada considerabila de timp", pentru a nu lasa inflatia sa scada mult sub 1%. Economia SUA va avea in 2004, potrivit estimarilor, cel mai mare ritm de crestere din ultimii 20 de ani, asa ca presedintii bancilor regionale ale Fed au pus deja in discutie momentul in care perioada "de acomodare" ar trebui sa ia sfarsit.





Anul acesta sau urmatorul?



Exista doua tendinte in acest sens: dobanzile ar putea fi majorate in lunile urmatoare sau tocmai anul viitor. Rata somajului ar putea scadea in a doua jumatate a anului, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg News.



Cresterea preturilor nu se va accentua decat cel devreme in ultimul trimestru al anului, potrivit aceluiasi sondaj, deoarece deprecierea cu 30% a dolarului fata de euro din ultimii doi ani mentine preturile produselor din import la un nivel scazut, iar capacitatile de productie neutilizate ii impiedica pe producatori sa ceara mai mult pentru produsele lor.



Si economistii se impart in doua tabere cand vine vorba de momentul in care Fed va adopta o politica monetara mai restrictiva. Joseph LaVorgna, de la Deutsche Bank Securities, si Henry Willmore de la Barclay's Capital, sunt printre cei care cred ca dobanzile vor creste cel mai devreme in iunie. Joseph Abate de la Lehmann Brothers sau William Dudley de la Goldman Sachs sunt de parere ca Fed va majora rata de dobanda abia in 2005.



Diferentele de opinie sunt legate de natura schimbatoare a fenomenului inflationist. Cresterea preturilor a incetinit in ultimii 20 de ani in tarile industrializate. Japonia se lupta cu deflatia, adca scaderea generalizata a preturilor, de cinci ani.



Indicele preturilor de consum din SUA, care exclude pretul energiei si cel al produselor alimentare, a crescut cu numai 1,1% anul trecut, acesta fiind cel mai mic avans din 1960 pana in prezent. In luna mai, oficialii Fed se declarau ingrijorati de aceasta tendinta, care se asemana tot mai periculos cu Marea Criza a anilor 1930.



Politica standard a Fed in cazurile anterioare de relansare economica era majorarea dobanzii in momentul in care se creau locuri de munca si rata somajului scadea semnificativ, pentru a tine inflatia sub control.



"Cand petrecerea se incinge, Fed ar trebui sa ascunda bautura", a declarat Ken Rogoff, profesor la Harvard University si fostul economist sef al Fondului Monetar International. "Fed a ajuns in punctul in care trebuie sa se gandeasca la aceste probleme".





Si totusi Greenspan e seful



Alan Greenspan este insa cel care poate lua decizia finala, atunci cand membrii Comitetului de piata nu ajung la un consens. Deocamdata, presedintele Fed nu si-a facut publice parerile in problema momentului majorarii dobanzii.



La inceputul acestei saptamani, el a declarat ca noi locuri de munca vor fi infiintate, inlocuindu-le pe cele pierdute din cauza importurilor din China. Este necesar insa ca economia sa inoveze in continuare, iar muncitorii sa se recalifice.



Greenspan a subliniat si ca piedicile puse comertului liber, cu scopul protejarii industriilor autohtone, ar putea afecta pe termen lung economia mondiala.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO